Leidenaar Houssin Bezzai gaat zich als programmamanager racisme en discriminatie van de KNVB laten adviseren door een onafhankelijke commissie. (Foto: Emile van Aelst)

Anti-racismemanager Bezzai laat zich adviseren door commissie

Leidenaar Houssin Bezzai gaat zich als programmamanager racisme en discriminatie van de KNVB laten adviseren door een onafhankelijke commissie in de strijd tegen racisme op het voetbalveld. Het instellen van de ‘commissie Mijnals’ maakt onderdeel uit van het Aanvalsplan tegen racisme en discriminatie van de KNVB. De commissie bestaat onder meer uit presentator Humberto Tan, ex-topvoetballer Ruud Gullit, en ex-vrouweninternational Daphne Koster.

Bezzai is op 1 maart aangesteld als programmamanager racisme en discriminatie. Een erebaan, zo ziet de oud-profvoetballer zijn nieuwe functie. “Het is een onderwerp dat me persoonlijk raakt, ik zie het dan ook als een persoonlijke missie.” De commissie Mijnals gaat Bezzai gevraagd en ongevraagd voorzien van advies. “De commissie wil kijken hoe divers en inclusief het voetballandschap is. Hoe divers is de KNVB zelf, wat kunnen wij leren? Het is fijn dat de commissie onafhankelijk is, goed om vanuit die hoek adviezen te krijgen op het Aanvalsplan.”

Uiteraard let de KNVB scherp op racisme op het hoogste niveau, bij het betaalde voetbal. Maar Bezzai vindt het zeker zo belangrijk dat ook het amateurvoetbal wordt meegenomen. “Naarmate ik lager ging voetballen, werd het alleen maar erger. Op de amateurvelden vindt er meer racisme plaats. Daarom hebben we de focus op betaald voetbal én amateurvoetbal gelegd.”

Hoe wil Bezzai concreet dit probleem tackelen? “Het aanvalsplan is verdeeld over drie pijlers: voorkomen, signaleren en sanctioneren. Voorkomen is spelers en scheidsrechters leren hun bewustwording te vergroten. Signaleren willen we bijvoorbeeld doen door racisme te melden via een app. In Engeland bleek dit goed te werken. Sanctioneren hoort er helaas bij, daders bijvoorbeeld strafrechtelijk vervolgen. Daar hebben we twee aanklagers voor, een voor het betaald en een voor het amateurvoetbal.”

Bezzai wil nog benadrukken dat hij als programmamanager wil optreden tegen alle vormen van discriminatie. “Discriminatie is een paraplu. Daar valt racisme onder, maar het gaat ook over bijvoorbeeld vrouwen, homofobie, dik, dun, rood. ‘Je mag niet mee doen omdat…’, daar kun je van alles achter plakken. Dat willen we allemaal tegengaan.”

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×