De Botermarkt en de Nieuwe Rijn worden afgesloten voor auto's. (Foto: Chris de Waard).

Botermarkt en Nieuwe Rijn deze zomer autovrij

De Leidse binnenstad wordt de komende jaren stapsgewijs steeds verder autoluw gemaakt. “Leiden wordt steeds drukker en de historische binnenstad moet een fijne plek blijven”, zegt wethouder Ashley North die vanmiddag een toelichting gaf op de stappen die de gemeente de komende tijd zet. Al deze zomer worden de Botermarkt en de Nieuwe Rijn tussen 11.00 uur en 21.00 uur afgesloten voor auto’s. “Daarmee wordt het bestaande voetgangersgebied uitgebreid”, zegt North.

Ook de pop-up fietsenstalling die wekelijks op zaterdagen op een stuk Steenschuur wordt neergezet, krijgt in ieder geval deze zomer een permanent karakter. Per september vervallen de afsluitingen en worden ze geëvalueerd.

Minder auto’s in het centrum moeten zorgen voor schonere lucht, meer ruimte voor groen en ruim baan voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Ook worden hier en daar stoepen verbreed waardoor er ook meer plek komt voor bijvoorbeeld bankjes. “De stad wordt daardoor ook inclusiever”, zegt North die met deze aankondiging de richting aangeeft voor de komende tien tot vijftien jaar. “We kijken wat we nu kunnen doen. Zeg binnen twee jaar. Daarnaast gaan we in gesprek met bewoners en ondernemers over maatregelen die tot 2025 genomen kunnen worden. Daar hoort het autoluw maken van steeds meer straten bij. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Rapenburg en de Kaasmarkt. Parkeren op straat wordt exclusief voor bewoners. Bezoekers zijn dan aangewezen op de garages. Het bevoorraden van de winkels blijft te allen tijden mogelijk.

In januari 2021 moet de gemeenteraad de agenda vaststellen voor alle plannen, inclusief die voor de langere termijn. Over tien tot vijftien jaar moet de hele binnenstad dan autoluw zijn. Daarvoor is volgens de wethouder veel draagvlak. Zowel bij de politiek als bij bewoners en ondernemers. Uit een enquête bleek dat 72 procent van de ondervraagden voor een autoluwe of zelfs autovrije binnenstad is. Ook partners van de gemeente zoals Leiden Marketing en het Centrummanagement staan achter het autoluw maken van de binnenstad.

Tot en met september van dit jaar mag iedereen een zegje doen over de agenda voor een autoluwe binnenstad.

 

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×