Het samenwerkingsverband Energiepark Leiden met van links naar rechts: Patrick Joosen (BPD), Marnix Norder (Steenvlinder), Maya Meijer-Bergmans (MeyerBergman Erfgoed Groep), Rutger Engelhard (Nieuw Leids Bolwerk) en Fleur Spijker (Wethouder duurzame verstedelijking, ruimte en wonen gemeente Leiden). (Foto: Buro JP.).

Intentieovereenkomst herontwikkeling Energiepark getekend

Vandaag tekenden de gemeente Leiden, het burgerinitiatief Nieuw Leids Bolwerk en de marktpartijen BPD, Bouwfonds Property Development, Steenvlinder en de MeyerBergman Erfgoed Groep de intentieovereenkomst voor het haalbaarheidsonderzoek naar de ontwikkeling van het Energiepark Leiden.

De gemeente Leiden selecteerde in mei van dit jaar het samenwerkingsverband van bovengenoemde partijen voor de herontwikkeling van het Energiepark in Leiden. Op het terrein rond de energiecentrale aan de Langegracht, inclusief het Stadsbouwhuis dat ernaast ligt, kan de herontwikkeling van industrieel erfgoed gecombineerd worden met de ontwikkeling van groen, woningbouw, cultuur, werk en voorzieningen.

 

 

 

 

 

 

 

(Energiepark Leiden. Foto: Buro JP).

Het burgerinitiatief Nieuw Leids Bolwerk wilde zelf de herontwikkeling van het Energiepark en omgeving mogelijk maken, samen met markt en gemeente. En dat is gelukt. Vandaag zetten zij hun handtekening om de samenwerking te bekrachtigen.

De buurt heeft samen met gebiedsontwikkelaars BPD en Steenvlinder een realistisch en echt Leids gebiedsconcept voor herontwikkeling van het Energiepark en omgeving opgesteld, dat past binnen de gemeentelijke gebiedsvisie. Het gebiedsconcept is uitgewerkt door ontwerpers PosadMaxwan en Stijlgroep in samenwerking met Current architecture + urbanism. Het krachtige burgerinitiatief is volgens de gemeente uitgegroeid tot een professioneel samenwerkingsverband, dat gesteund wordt door vele stadspartners. Het samenwerkingsverband werd in het najaar van 2019 verrijkt met de kennis en expertise van de MBE Groep over herontwikkeling van cultureel erfgoed.

Het nieuwe Energiepark
Het nieuwe Energiepark wordt een park met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Het haalbaarheidsonderzoek naar de ontwikkeling van het Leidse Energiepark neemt zes maanden in beslag. Het burgerinitiatief Nieuw Leids Bolwerk krijgt een rol als gebiedsraad en organiseert, gesteund door de ontwikkelpartners, zelf de participatie. In het eerste kwartaal van 2021 worden de eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek verwacht.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×