De Schoolstraat in Voorschoten. (Foto: Taskforce Voorschoten Centrum).

Roep om evaluatie fietsverbod Schoolstraat Voorschoten wordt steeds groter

De wens van zowel politici, inwoners als ondernemers in Voorschoten om het fietsverbod in de Schoolstraat te evalueren wordt steeds groter. De meningen over het verbod lopen erg uiteen en dus is er behoefte aan een onafhankelijk onderzoek.

Toch laat de aangekondigde evaluatie nog even op zich wachten. Door de coronamaatregelen zou die niet namelijk niet representatief zijn. In plaats daarvan wordt de evaluatie meegenomen in een breder integraal verkeersonderzoek na de zomer.

Over het fietsverbod in de Schoolstraat van Voorschoten was veel te doen. Nadat het in het najaar van 2019 was ingesteld waren er wisselende geluiden te horen over de effecten ervan. Een aantal politieke partijen drong daarom aan op een tussentijdse evaluatie. Die zou er komen in maart van dit jaar, maar is uitgesteld. Dat liet verantwoordelijk wethouder Erika Spil (GroenLinks) donderdag tijdens de raadsvergadering weten. Sommige terrassen zijn immers uitgebreid en er zijn minder mensen op straat. De evaluatie zou daarom in deze tijd niet representatief zijn.

Kanon afschieten
De ondernemers in het centrum van Voorschoten zijn erg benieuwd naar de evaluatie. Ook bij hun leven wissellende ervaringen. Tot de resultaten bekend zijn willen ze zich dan ook niet uitspreken. “Er zijn heel veel verschillende meningen”, zegt voorzitter van de ondernemersvereniging Sandy Monker. “Het is jammer dat de evaluatie is uitgesteld. We hoopten dat het in maart zou plaatsvinden.”

Politieke partij ONS Voorschoten wil niet wachten op de resultaten van de evaluatie en stelde tijdens de raadsvergadering voor om het fietsverbod terug te draaien. Het fietsverbod zou alleen gelden op drukke momenten zoals vrijdag en zaterdag tussen 09.00 en 18.00 en tijdens evenementen. “Op dinsdag kun je er een kanon afschieten”, zegt fractievoorzitter Hans van der Elst. Dat de evaluatie nu meegenomen wordt in een breder verkeersonderzoek schiet ONS-voorman in het verkeerde keelgat. “Dat is niet zo afgesproken. Het fietsverbod zou sec geëvalueerd worden.” Het voorstel van ONS Voorschoten kon niet op voldoende steun rekenen.

Wethouder Verkeer Erika Spil (GroenLinks) in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×