Kasteel Endegeest in Oegstgeest waar mogelijk in de toekomst gewoond mag worden. (Foto: Chris de Waard).

CDA Leiden wil opheldering over Leidse rol bij woningbouw Landgoed Endegeest

Raadslid Josine Heijnen van het CDA Leiden heeft het stadsbestuur een hele trits vragen gesteld over de rol van Leiden bij de discussie over woningbouw op Landgoed Endegeest. Die discussie speelt al tijden in buurgemeente Oegstgeest en is de afgelopen weken zo hoog opgelopen dat eerst wethouder Peter Glasbeek, namens Progressief Oegstgeest verantwoordelijk voor het dossier, aftrad en vervolgens het college van VVD, CDA en PrO over die kwestie viel toen PrO er geen heil meer in zag.

In september 2017 verkocht de gemeente Leiden Landgoed Endegeest aan de Oudendal-groep. Het landgoed met daarop ook Kasteel Endegeest was Leids bezit maar Oegstgeests grondgebied. “De bestemming was ten tijde van de verkoop ‘medisch-maatschappelijk’, memoreert Heijnen: “Dat betekent dat er geen bewoning of woningbouw op het terrein mag plaatsvinden.”

Volgens het CDA Leiden is de officiële lijn van de gemeente Oegstgeest altijd geweest die bestemming te handhaven en geen bewoning op het Endegeestterrein toe te staan. De nieuwe eigenaar Johan Oudendal wil die optie echter openhouden, voor het geval er geen rendabele invulling gevonden kan worden binnen de bestaande bestemming.

Heijnen: “Hier lijkt  de gemeente Leiden zich in de discussie te hebben gemengd”, schrijft het CDA-raadslid aan het Leidse college, daarmee doelend op een vertrouwelijk stuk waaruit blijkt dat Leiden zou hebben aangedrongen op het opnemen van een zogeheten wijzigingsbevoegdheid voor die bestemming. Daarmee zou het college van Oegstgeest zelfstandig, dus zonder verdere tussenkomst van de Oegstgeester gemeenteraad alsnog woningbouw kunnen toestaan. “Opmerkelijk”, oordeelt Heijnen die Leidse betrokkenheid jaren na de verkoop.

Ze wil van het Leidse college of de verkoop van Endegeest ‘met de kennis van nu’ een goede deal geweest voor de gemeente Leiden en of het Leidse college wist dat toekomstige bewoning of woningbouw niet uitgesloten zou zijn. Ook wil ze weten of Leidse ambtenaren of wethouders daarover wellicht zelfs  toezeggingen aan Oudendal hebben gedaan.

Endegeest, Breestraat en Nieuwe Rijn
Rond de verkoop van Endegeest aan de Oudendal Groep kregen twee panden van Oudendal aan de Nieuwe Rijn alsnog een horecabestemming, terwijl daar op dat moment binnen de Leidse horecavisie geen ruimte meer voor was. Heijnen wil graag weten of de twee zaken met elkaar te maken hebben. Datzelfde wil het CDA Leiden ook weten over een soortgelijke kwestie die speelt bij het voormalige pand van de ABNAMRO-bank aan de Breestraat.

Leiden Maatschappij Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×