(Foto: dierenambulance Leiden).

Fors meer vogels opgenomen door dierenambulance Leiden

De dierenambulance Leiden meldt een forse stijging van het aantal ontheemde of gewonde vogels.  Dit aantal steeg van 964 in de eerste zes maanden van 2019 naar 1497 in het eerste halfjaar van 2020. Een stijging van 55 procent.

“Alle dieren, die we als dierenambulance in de Leidse Regio ophalen en binnenkrijgen en het aantal ritten dat we uitvoeren worden geregistreerd naar aantal en vindplaats”, meldt voorzitter Jaap van Meijgaarden. “Vorig jaar noteerden we een kleine toename van het aantal ritten. In het eerste halfjaar nam dit aantal af van 2499 tot 2200. De COVID-19 pandemie speelt daarbij ongetwijfeld een rol, omdat er minder mensen naar buiten gingen en daardoor ook minder gewonde, of ontheemde dieren werden waargenomen”, denkt de voorzitter. Ondanks het kleinere aantal ritten werden dus wel meer gewonde vogels opgevangen.

Sinds een jaar is de dierenambulance te vinden aan de Draadbaan in Leiderdorp. Naast de gewonde en ontheemde dieren, die we zelf ophaalden, werden tal van dieren daar het afgelopen halfjaar door particulieren naartoe gebracht. Volgens de Natuurbeschermigswet mogen dieren daar maar kort verzorgd worden. De verdere verzorging van de dieren gebeurt daarom bij opvangcentra in de omgeving. Egels gaan naar Zoetermeer, reptielen naar Haarlemmerliede, schildpadden worden naar Alphen aan den Rijn gebracht en de vogels naar De Wulp in Den Haag.

De ruim 100 vrijwilligers verzorgen de ritten om dieren op te vangen vaak met eigen vervoer, omdat de ambulances voor acute ritten beschikbaar moeten blijven. “Zelf hebben wij na een kort verblijf 74 vogels weer in de vrije natuur los kunnen laten. Wij beschikken helaas niet over de uitzetresultaten van de dieren die wij naar de andere opvangcentra hebben gebracht. Hopelijk kunnen we dat over twee jaar wel”, zegt Van Meijgaarden. De dierenambulance heeft zijn oog laten vallen op een perceel grond en verwachten over verwerving daarvan de komende maanden duidelijkheid te krijgen. Van Meijgaarden: “Daarna kunnen we aan de slag met het laten vervaardigen van een definitief ontwerp en na verkrijging van een omgevingsvergunning, met het bouwproces. Dat scheelt veel onnodige ritten naar de andere centra en stress bij de betrokken dieren.”

Leiden Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×