Nieuwe besmettingen in grote steden. (Grafiek: Frank Steenkamp).

Corona leeft wat op, maar niet in Leidse regio

In de Leidse regio is de afgelopen week maar één nieuwe besmetting met Covid-19 aangetroffen. Zo rustig is het sinds half maart niet geweest. Leiden en de vier omliggende gemeentes blijven een oase van rust in coronatijd. Opvallend, want landelijk namen de besmettingen weer wat toe en dat gold zeker ook voor Zuid-Holland.

Terwijl wereldwijd de virusgolf blijft versnellen, lijkt het coronavirus in Europa behoorlijk onder controle. Dat gold de laatste weken zeker voor Nederland. Begin juli werden er landelijk nog slechts zestig nieuwe besmettingen per dag gevonden – vijf keer zo weinig als begin mei.

Maar de vraag is hoe lang die rust nog duurt. Voor het eerst sinds lang groeit het aantal besmettingen in Nederland weer. In de tweede week van juli ging het aantal positieve tests van 432 naar 534 in één week. Zuid-Holland was opnieuw koploper, met een aantal van 217 of bijna veertig procent van alle besmettingen.

De Rotterdamse regio speelt hierbij een hoofdrol, met in de havenstad zelf ruim honderd besmettingen in één week. Dat komt neer op 16 besmettingen per honderdduizend inwoners. Afgelopen zondag werd in Rotterdam zelfs het hoogste aantal nieuwe besmettingen in bijna twee maanden tijd geteld. Volgens de GGD vinden de meeste nieuwe besmettingen plaats bij familiefeestjes en religieuze bijeenkomsten.

Afgelopen week bleek ook in het Zeeuwse stadje Goes hoe snel de besmettingen kunnen oplopen. Daar werden in vijf dagen tijd 25 nieuwe besmettingen geteld, vergeleken met een totaal van 60 in 4 voorafgaande maanden. De bron van de besmettingen is nog niet bekend, maar het ging wel vooral om jong volwassenen.

Dat kan ook landelijk een trend worden: ouderen doen nog aan social distancing, maar jongeren blijken hier steeds meer moeite mee te hebben. En omdat jongeren bij besmetting vaak weinig symptomen hebben, zou het virus zich zo deze zomer ongemerkt verder kunnen verspreiden. In pessimistische scenario’s kan dan in het najaar, als het leven zich meer ‘binnen’ gaat afspelen, een tweede besmettingsgolf op gang komen.

De research voor dit bericht over coronabesmettingen is mogelijk gemaakt door het Leidse Mediafonds

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×