De drie genomineerde kunstenaars. (Foto: Jos Nijhof).

Genomineerden Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs te zien in De Lakenhal

De drie genomineerden voor de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs zijn bekendgemaakt. Het zijn Evelien Gransjean, Romee van Oers en Roos Tulen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 36 jaar die in hun kunst een duidelijke band laten zien met de stad. De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijswordt uitgereikt sinds 2006, maar de kandidaten krijgen dit jaar voor het eerst expositieruimte in museum De Lakenhal. Op 25 september, bij de opening van de Kunstroute Leiden, wordt de winnaar bekendgemaakt.

Cultuur071-verslaggever Jos Nijhof in gesprek met de organisatie en de genomineerden.

Gransjean zag haar nominatie niet aankomen: “Het was een verrassing, en dit is natuurlijk een enorme kans op extra publiciteit.” Haar werk is een drieluik over tijd, met een cirkel in het midden en twee werken aan weerszijden, waarmee verleden, heden en toekomst worden uitgebeeld.

Schildering op muur
Ook Van Oers is opgetogen over haar nominatie: “Ik vind het heel leuk, maar ook wel heel spannend. Het is echt een eer om in De Lakenhal te mogen exposeren.” Ze maakt veel schilderijen waarin ze herkenbare elementen uit de alledaagse omgeving verwerkt op een manier die ‘duidelijk anders’ is dan normaal. Voor haar expositie in De Lakenhal deed ze iets bijzonders: in plaats van te schilderen op een doek, bracht ze haar werk rechtstreeks op een muur in het museum aan. Daardoor is het werk maar tijdelijk, maar wel interessant: “Het is gemaakt op deze ruimte: de bolling op het beeld correspondeert met de boog in de ruimte en de gebruikte kleuren zijn ontleend aan de kleuren van het raam waar het licht doorheen valt.

Zoektocht naar ’thuis’
Tulen heeft eveneens een niet-alledaagse kunstvorm geprobeerd: “Het was geweldig om genomineerd te worden, ook omdat ik net even ander soort kunst maak. Ik geloof in het gezamenlijk creëren van kunst, wat ik ‘articipation’ noem. Het is heel mooi dat daar erkenning voor is.” Het kunstwerk is een zoektocht naar ’thuis’ in deze tijd. “Ik heb honderd inspirerende Leidse creatievelingen gevraagd: wat is thuis? De resultaten presenteer ik op verschillende vlakken op de muur. Er zijn er nu al vijf, en eind augustus moeten er honderd zijn.” Het thema ’thuis’ is altijd present in haar werk: “Het is een heel maatschappelijk thema, en tegelijkertijd is het persoonlijk.” Dat veel mensen met corona thuis moesten blijven, heeft er dus niet direct mee te maken, maar de tijd van reflectie en stilstand die veel mensen hebben ervaren, komt zeker terug in het resultaat. “Dat resultaat wordt gepubliceerd in een ’tijdsdocument’ waaruit we concluderen wat ’thuis’ is in deze tijd.”

De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs is vernoemd naar Hermine van Bers (1927-2006), een van oorsprong Maastrichtse kunstenares die in Leiden werkte. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt, afwisselend in Maastricht en Leiden.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×