(Foto's: Lieuwe van Slooten).

Carneoolstraat voor twee jaar afgesloten: ‘Ons woongenot wordt aangetast’

Bewoners van de Carneoolstraat zijn witheet over het afsluiten van hun straat. In verband met nieuwbouw op het terrein van de Robijnhof wordt de straat de komende twee jaar gebruikt voor bouwverkeer. De bewoners zeggen verrast te zijn omdat zij dachten dat het de bedoeling was dat het bouwverkeer door de Robijnstraat zou gaan.

In een brief aan het college van b en w schijven de bewoners de afsluiting een ‘disproportionele maatregel’ te vinden die hun woongenot op ‘een zeer ingrijpende wijze’ zal aantasten. “Het besluit raakt vooral de oude mensen waarvan enkele personen zeer slecht ter been zijn of zeer ernstig ziek. Dat er gedurende lange tijd niet geparkeerd kan worden is met name voor die bewoners rampzalig.”

Begin dit jaar begon de sloop van de Robijnhof. Er komt een appartementencomplex met 120 woningen, een zorgcentrum voor Libertas met ongeveer veertig zorgplaatsen, vijftien eensgezinswoningen en daaronder een parkeergarage. Het bouwverkeer van de sloop liep via de Robijnstraat, maar nu is bouwbedrijf De Nijs anders van plan. Want, zo schrijven ze aan de bewoners, ‘bij zwaar transport tijdens de gehele bouwfase dient de aanrijdroute via de Carneoolstraat plaats te vinden in verband met de beperkte draagkracht van de brug in de Robijnstraat.’

Rollator
Door de afsluiting moeten bewoners van Carneoolstraat hun auto verder van de deur parkeren. Nora Hameter die gebonden is aan een rollator kan daardoor niet meer haar huis uit. “Ik zit voor twee jaar vast. Als de auto voor de deur staat red ik het nog wel, maar verder lopen lukt niet”, zegt ze. “Wie doet straks mijn boodschappen? Ik ben afhankelijk van anderen.” Met name de lange periode van de afsluiting ziet ze somber in. “Ik ben nu 81 en straks 83, misschien red ik dat niet eens en ben ik dan wel elders. Als je begrijpt wat ik bedoel.”

Bewoners Annemiek Mazzawi, Nora Hameter en Ingrid Onderwater in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

Heien
Dat hun straat afgesloten wordt is niet de enige verassing voor de bewoners van de Carneoolstraat. Ze werden ook verrast dat er tijdens de werkzaamheden geheid wordt en niet geboord. In plaats van DPA-palen (boren) zullen er Vibro-palen (heien) toegepast worden. Om dat te compenseren komt er een containerwand om het geluid tegen te houden en wordt er permanent gemonitord op geluid en trillingen. Daarnaast beginnen de werkzaamheden niet voor half acht ’s morgens en duren ze tot maximaal half vijf ’s middags. “We hadden gedacht dat er geboord zou worden omdat dat veel vriendelijker is voor de buurt”, zegt Ingrid Onderwater die ook aan de Carneoolstraat woont.

De bewoners hopen dat het stadsbestuur met een oplossing komt. Als er voor 21 juli geen contact wordt opgenomen dan overwegen de buurtbewoners juridische stappen. “Wij schromen niet om door te procederen tot de Raad van State”, schrijven ze in hun brief aan het stadsbestuur. “Maar liever treden wij met u in overleg.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×