Dijkgraaf Rogier van der Sande (rechts) en Watergraaf Erik de Ridder (Foto: PR).

Dijkgraaf Rogier van de Sande ontvangt onderscheiding 'Pro Flora et Securitate' voor flowerpowerdijk

Dijkgraaf Rogier van de Sande van het hoogheemraadschap Rijnland ontving vrijdag de onderscheiding ‘Pro Flora et Securitate’ (Voor Planten en Veiligheid) voor zijn inzet op en aan de Zijldijk. Sinds dit jaar is dit officieel een flowerpowerdijk. Watergraaf Erik de Ridder van waterschap De Dommel reikte de prijs uit.

De bijzondere onderscheiding is in het leven geroepen door Peter Glas, oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen en oud-watergraaf van waterschap De Dommel. Van de Sande verdiende de onderscheiding voor de inzet voor wilde bijen waarbij de Zijldijk is ingezaaid met een bijvriendelijk bloemmengsel. Het resultaat is het ontstaan van een kleurrijke flowerpowerdijk.

Bijen zijn cruciaal
De onderscheiding is een stimulans voor waterschappen en andere beheerders om van dijken flowerpowerdijken te realiseren. Met het inzaaien van de dijken krijgen bijen meer voedsel en met de plaatsing van een bijenhotel ook een droog onderkomen. Daarnaast zorgt het bijvriendelijke bloemmengsel voor meer biodiversiteit en staat de ‘flowerpower’ Zijldijk dit jaar voor het eerst prachtig in bloei.

Meer biodiversiteit
Bijen zijn cruciaal voor het bestuiven van onze groente- en fruitgewassen en maken onderdeel uit van de ecologische keten. Het hoogheemraadschap spant zich in om de kwaliteit en leefomgeving van bijen en andere insecten te verbeteren en de biodiversiteit te versterken. Het creëren van kleurrijke flowerpowerdijken met bloemrijke oevers en bermen gebeurt in samenwerking met gemeenten en provincie.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×