De Breestraat toen en nu. (Foto: Bram Vreugdenhil).

Leiden400 reist terug in de tijd met docu-film 'Stromingen'

Leiden400 presenteert de docu-film ‘Stromingen’. Op zondag 2 augustus om 16.00 uur wordt de film uitgezonden. Het is dan namelijk precies vierhonderd jaar geleden dat de Pilgrims vanuit Delfshaven, via Engeland, vertrokken naar Amerika om daar een geloofsgemeenschap op te richten.

Vierhonderd jaar na deze reis organiseren Amerika, Engeland, de Native Nations en Nederland gezamenlijk een internationale, inclusieve herdenking. In zowel Leiden als Delfshaven wordt stil gestaan bij deze gebeurtenis. Holland was altijd al een plek waar stromen samenkomen: letterlijk en figuurlijk. Als delta, met de wereld verbonden door waterwegen, komen hier al eeuwenlang stromen van goederen, mensen, ideeën samen. In de docu-film reist de kijker mee met de Pilgrims op hun eerste etappe dwars door het Hollandse landschap, van Leiden naar Delfshaven, om vanuit daar de wereld over te gaan.

Met virtual reality (VR) maakt Stichting Verborgen Stad het voor liefhebbers mogelijk om je terug te wanen in de tijd. Verschillende locaties in Leiden, langs de Vliet en Delfshaven zijn digitaal gereconstrueerd. Op deze locaties vinden gesprekken plaats tussen verschillende specialisten over de welvaart en armoede, de handel via de trekvaarten, het landschap, de grote hoeveelheden migranten en vluchtelingen, de etenswaren en ziektekiemen van over de wereld, de boeken uit heel Europa die hier werden gedrukt, de vrijdenkers en scherpslijpers die hier hun heil zochten.

De docu-film ‘Stromingen’ wordt op 2 augustus om 16.00 uur live gestreamd via YouTube en tientallen Facebook-accounts in Leiden en Delfshaven. Je kunt via de facebookpagina van Sleutelstad ook live meekijken. Daarnaast is de uitzending te volgen op Sleutelstad TV (Ziggi kanaal 46) en online via www.sleutelstad.tv.

De makers en een aantal professionals staan tijdens deze lancering paraat om via de Facebook-chat live vragen te beantwoorden van kijkers.

 

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×