Emma Brown. (Foto: Emile van Aelst).

Emma Brown schrijft musical over Leidens Ontzet

In 2024 viert Leiden 450 jaar Leidens Ontzet. Geïnspireerd door dit jubileum schrijft de Britse klassieke zangeres Emma Brown een musical. Het hoofdpersonage in het verhaal is de heldin van Leidens Ontzet Magdalena Moons die een liefdesrelatie met de Spaanse commandant Valdez had.

Brown is al een tijdje met de musical over 3 oktober bezig en dankzij de thuisquarantaine is haar compositiewerk bijna af. De musical is deels gesproken tekst op een muziekachtergrond over de geschiedenis van het ontzet. De première van de musical voor het Leidse publiek staat in 2024 gepland. De 3 October Vereenging wil in dat jaar een bijzondere viering organiseren en hoopt dat ook de koning daarbij aanwezig is.

Licht op Leiden
Emma Brown was afgelopen zondag te gast bij het programma ‘Licht op Leiden’. In gesprek met presentator Rens Heruer vertelde zij over haar achtergrond.

De Engelse mezzosopraan heeft dertien jaar geleden haar geboortestad Nottingham voor Leiden verruild. Dit deed zij na haar studie in Cambridge. Tegenwoordig treedt de klassieke zangeres niet alleen in Leiden, maar ook in het buitenland op. Net vóór de lockdown had zij een optreden in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Helaas ging dat wegens de corona niet door. In juli zong Brown in Frankrijk, maar een groot deel van haar buitenlandse optredens is nu geannuleerd.

Brown zingt klassieke stukken bij evenementen, herdenkingen en bijeenkomsten voor veteranen. De zangeres heeft een speciale band met hen. Zij heeft niet de makkelijkste jeugd gehad en zelf heeft zij ervaring met PTSS en PTSD en dit hebben veel veteranen ook.

Brexit-vluchteling
Brown verlangt naar de sfeer van Cambridge en Oxford met de tweedehands boekenwinkels, de gezellige kroegen op het platteland en de Londense Pall Mall en Sint James’s. Toch voelt Engeland niet meer als haar thuis. “Nu is een grote scheiding tussen de mensen in Engeland, die wel en geen Brexit willen. Dit is niet meer mijn land. Ik voel mij in Nederland als een Brexit-vluchteling.”

De zangeres is nog geen Nederlander geworden. Zolang haar ouders nog leven, wil Brown haar Britse paspoort behouden. Zij wil zo snel mogelijk naar Engeland terug kunnen, indien er iets met haar ouders zou gebeuren. Met een Nederlands paspoort is zij niet zeker hoe zij Engeland binnenkomt.

Cultuur Interview Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×