5G antenneopstelplaatsen. (Foto's: Antennekaart).

Nieuw 5G-mobielnetwerk beschikbaar in Leidse regio

T-Mobile Nederland introduceert vanaf vandaag het nieuwe 5G-mobiele telefoonnetwerk in Leiden en buurgemeenten. In de komende dagen wordt de toegang tot het 5G-netwerk steeds verder uitgebreid. De 5G-technologie biedt een toekomst van nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van smartphone of tablet.

“We hebben keihard gewerkt aan onze ambitie een 5G-netwerk van wereldklasse aan te bieden”, zegt Tisha van Lammeren, directeur consumentenmarkt. “Omdat T-Mobile vijftig procent van het mobiele dataverkeer in Nederland afhandelt, is een toekomstbestendig netwerk nodig. Met de lancering van 5G hebben we een netwerk met een capaciteit, waarmee we het dataverkeer van klanten kunnen blijven faciliteren”.

Slimmer en dynamischer
5G biedt nieuwe mogelijkheden voor ondernemers, organisaties en gemeenten. Als voorbeeld wordt genoemd de toepassing voor slimmere verkeerslichten. De techniek zorgt voor een betere verkeersdoorstroming tijdens spitsuur waardoor bijvoorbeeld ambulances en politie sneller op locatie te zijn. In de binnenstad helpen sensoren de infrastructuur te verbeteren. “Optimale connectiviteit is onmisbaar in een digitale samenleving”, zegt Leon Toet, directeur zakelijke markt. “Ook voor de lokale economie in Leiden met kansen voor startups, bedrijven, scholen en overheidsorganisaties.”

De drie grote telecom providers
Naast T-Mobile zijn ook Vodafone en KPN actief met de introductie van het 5G-netwerk. Volgens de antennekaart telt het netwerk van T-Mobile in de Leidse regio zo’n 35 antenneopstelplaatsen en Vodafone bijna het dubbele. Het is niet bekend hoeveel antenneopstelplaatsen KPN heeft in de Leidse regio.

  • (Paars-28: T-Mobile, rood-3: Vodafone).
    (Paars-28: T-Mobile, rood-3: Vodafone).

Zorgen over de komst van 5G?
Sommige mensen zijn bang voor de straling van zendmasten die de komst van 5G met zich mee gaat brengen. Deze angst is volgens wetenschappers echter nergens voor nodig. De elektromagnetische velden van telecomtoepassingen bevatten namelijk onvoldoende energie om die effecten te veroorzaken. Daarnaast verschillen de radiofrequenties voor 5G amper met die van het huidige netwerk.

Economie Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×