Bij de entree van de Mimar Sinan moskee zijn maatregelen genomen om de bezoekers veilig te ontvangen. (Foto: ISN Mimar Sinan moskee).

Leidse moskeeën vieren Offerfeest 'coronaproof'

De islamitische gemeenschap in Leiden maakt zich op voor het Offerfeest. Dat begint vandaag en is zoals zoveel gebeurtenissen dit jaar anders dan anders door het coronavirus. De aanpak loopt uiteen, zo blijkt. De twee Marokkaanse moskeeën, Al Hijra aan het Ter Haarplein en Islamitisch Centrum Imam Malik (ICIM) in Leiden Noord houden de deuren tijdens het hoogtepunt van het feest nog gesloten. Vanaf maandag gaan de deuren daar voorzichtig open en zijn bezoekers welkom, zolang de veiligheidsmaatregelen in acht genomen kunnen worden.

Waar het ICIM andere jaren zo’n 2500 a 3000 volgelingen ontvangt voor het vrijdaggebed – het traditionele begin van het Offerfeest – blijft het dit jaar stil bij het gebedshuis. “We hebben er bewust voor gekozen om pas na het Offerfeest weer de deuren te openen”, aldus Rachid Oucharia, bestuurslid van het ICIM en de Al Hijra moskee. “We hadden te veel leden van de gemeenschap moeten teleurstellen. We gaan vanaf maandag open voor slechts 120 mensen, om zo de coronamaatregelen te kunnen handhaven. Overigens beginnen we met drie gebeden in plaats van alle vijf. Daarbij hebben we gekozen voor de gebeden die het minst bezocht worden, verdeeld over de werkdag.”

Kwetsbare groep
De Turkse ISN Mimar Sinan moskee bij het Kooiplein is wel gewoon open. Aan de bezoekers wordt gevraagd om zich thuis te wassen, een mondkapje te dragen en bij binnenkomst de handen te desinfecteren. Ook worden naam en telefoonnummer van alle bezoekers genoteerd, zodat mensen bereikt kunnen worden als er achteraf toch mensen ziek worden. “Daarnaast heeft de imam de afgelopen tijd met regelmaat in preken laten passeren dat het de verantwoordelijkheid van een moslim is om zo veel mogelijk het Offerfeest vanuit huis te vieren”, aldus Ahmed Bulut, namens de Mimar Sinan moskee. Zo heeft de moskee opgeroepen om wel elkaar te feliciteren, maar dat zo veel mogelijk telefonisch te doen. Ook wordt aangeraden om maaltijden met grote groepen te mijden. “Onze aandacht ging daarbij vooral uit naar de oudere, kwetsbare groep.”

Vanmorgen werd, verspreid over meerdere ruimtes in de moskee, het ochtendgebed gehouden. Er was vanwege de start van het Offerfeest rekening gehouden met meer gelovigen dan de moskee nu veilig aankan en daarom was in overleg met de gemeente afgesproken dat ook het deel van het Kooiplein aan de kant van de moskee gebruikt zou kunnen worden. Dat bleek niet nodig. De opkomst was niet zo hoog dat dat nodig was. naar verwachting wordt het plein vanmiddag wel gebruikt tijdens het vrijdagmiddaggebed.


Vrijdagmiddaggebed ISN Mimar Sinan moskee.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×