Studenten hebben zich op meerdere manieren in gezet tijdens de lockdown. Zo bezorgden studenten van LSV Minerva bloemen aan inwoners in de stad. (Foto: gewoonmensen.nl).

Leidse studentenverenigingen doen gezamenlijke oproep: houd afstand!

In een gezamenlijke brief doen de Leidse studentenverenigingen een oproep aan alle studenten in de Sleutelstad: houd anderhalve meter afstand en zoek alleen sociaal contact als je gezond bent. Aanleiding voor de brief zijn de recente ontwikkelingen in Rotterdam waarbij meerdere studenten besmet raakten met corona nadat ze een gezamenlijk feestje hadden gevierd.

‘Het is natuurlijk niet makkelijk om afstand te houden tot elkaar als het studentenleven in Leiden er juist op is ingericht om elkaar op te zoeken. Het is natuurlijk ook menselijk om weer contact met vrienden en vriendinnen te willen en om elkaar te ontmoeten op het terras, in het park of op de vereniging’, schrijven de studentenverenigingen. Daarna waarschuwen ze voor de gevolgen die het virus met zich mee kunnen brengen. ‘Zo’n brandhaard (als in Rotterdam, red.) voelt voor jou misschien niet gevaarlijk, maar is dat wel degelijk voor je ouders, je opa en oma en voor de kwetsbare mensen om je heen. Als je het virus nog niet hebt gehad, kun je het virus nog krijgen en doorgeven aan de mensen om wie je geeft. Als we ons niet aan de afstands- en hygiëneregels houden, is een toename van het aantal besmettingen in Leiden en omstreken een kwestie van tijd. Een lokale opleving van het virus zal het onderwijs op de universiteit of hogeschool weer overhoop gooien en zal je favoriete café of je studentenvereniging weer doen sluiten.’

Nieuwe studenten
Met de oproep richten de studentenverenigingen zich ook op de nieuwe groep studenten die dit jaar naar Leiden komt. ‘Daarnaast zal het de start van het studentenleven voor een nieuwe groep studenten nog moeilijker maken dan deze nu al is. Laten we dat met elkaar voorkomen. Houd afstand als je met je vrienden of vriendinnen weer bij
elkaar komt, hoe moeilijk dat ook is. Laat je testen en blijf thuis bij klachten, ook als deze mild zijn en jij je over jezelf geen zorgen maakt. Was je handen vaak en goed. Neem contact op met de GGD als er een besmetting in je omgeving is, bijvoorbeeld in je studentenhuis. Alleen als wij ons allemaal consistent aan de vuistregels houden, kunnen we
voorkomen dat onze stad, onze studies en ons studentenleven opnieuw tot stilstand komen. Ook op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen wij samen studeren, ook op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen wij elkaar ontmoeten in de stad en ook op anderhalve meter afstand van elkaar is het Leidse studentenleven enorm de moeite waard’, eindigen de verenigingen de brief.

De brief is ondertekend door: ALSV Quintus, LSV Minerva, SSR Leiden, VSL Catena, LVVS Augustinus, KSRV Njord, ALSRV Asopos de Vliet, ALSZV de Blauwe Schuit, ELSZWV Aquamania, ALSKV Levitas, Leidse Studenten Duikvereniging, SWV Plankenkoorts, NSL Leiden, ESV Ichthus, CSFR Panoplia, VGSL Franciscus Gomarus, AEGEE Leiden, SIB Leiden, SMG Sempre Crescendo, LSKO Collegium Musicium, ASV Prometheus, LSSV het Duivelsei, Dinsdag Avond Club en Plaatselijke Kamer der Verenigingen.

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×