De oude portiersloge van de energiecentrale doet nu dienst als kiosk op het plein. (Foto's: Chris de Waard en Pepijn van Wezenberg).

Ambachtsplein geopend als nieuwste stukje Singelpark

Tussen de energiecentrale aan de Langegracht en het Huigpark is een voormalig parkeerterrein getransformeerd tot Ambachtsplein. Die naam, verzonnen door eigenaar Steven Janse van Bam Bam Steenhouwers, verwijst naar de, nu nog twee, ambachtelijke bedrijven Bam Bam Steenhouwers en Brouwerij Pronck die aan het plein zijn gevestigd. Het is de bedoeling dat dat er meer worden. “Jilleba Glas in Lood staat bijvoorbeeld te springen om weer een atelier in het centrum te openen”, weet Janse.

“Nu zitten veel ambachtsbedrijven op bedrijventerreinen verstopt achter golfplaten”, zegt Janse die dat hartstikke jammer vindt: “Hier lopen straks ouders langs met kinderwagens en die kindertjes snappen dan later dat er ook met je handen gewerkt kan worden. Dat moeten we hebben. We hebben echt ambachtsmenen nodig. Mensen die snappen dat je met je handen prachtige dingen kunt maken.”

Chris de Waard ging naar de opening en sprak met wethouder Ashley North en twee ondernemers die de naam van het plein eer aan doen; Steven Janse van Bam Bam Steenhouwers en Benjamin Wegman van Brouwerij Pronck.

De werkzaamheden aan het Ambachtsplein zijn de afgelopen periode afgerond. Daarbij zijn de parkeervakken verplaatst om meer ruimte te creëren en is groen toegevoegd. De naam Ambachtsplein is bedacht door mede-eigenaar Steven Janse van Bam Bam die zich met zijn bedrijf tien jaar geleden aan het plein vestigde. “Eigenlijk had ik Ambachtspark voorgesteld”, vertelt Jansen nu. “Maar de gemeente wilde dat je hier ook kon parkeren en dat kan niet in een park, maar wel op een plein.” Het zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen bij GroenLinks-wethouder Ashley North die druk bezig is het centrum van Leiden autoluw te maken. Het besluit is waarschijnlijk van voor zijn tijd als wethouder dus wie weet wordt het plein in de toekomst alsnog een park.

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×