(Foto's: Rob van Dullemen).

Foto's van Sleutelstadfotograaf in coronatentoonstelling en fotoboek

Foto’s van de Leidse fotograaf Rob van Dullemen zijn binnenkort te zien in de zomertentoonstelling ‘PandemIC’ van het Museum Hilversum. Ook worden zijn foto’s waarschijnlijk gebruikt in een fotoboek van Care4Corona. Van Dullemen maakte voor Sleutelstad meerdere beelden van diverse situaties in coronatijd.

De expositie komt voort uit de fotowedstrijd van het sociaal platform Care4Corona dat positieve ondersteuning biedt om mensen hoop en perspectief te geven. De professionele jury kiest dagelijks de meest bijzondere foto’s waarop het publiek een foto van de week kan kiezen. De deskundige jury kiest zelf ook weekwinnaars. Deze winnende foto’s, plus foto’s die de jury zelf toevoegt, worden opgenomen in het fotoboek en de tentoonstelling.

“Het is een periode die we nooit meer zullen vergeten en we in beeld willen vastleggen. Intense en verdrietige beelden, ontroerende en hartverwarmende beelden, mooie en vreemde beelden, deze periode laat veel emoties en gevoelens zien”, schrijven de initiatiefnemers van Care4Corona op hun website.

Voorbeelden en leermeesters
Vier foto’s van Van Dullemen zijn terug te zien in de expositie. “Het is heel gaaf”, zegt hij. “Het is vooral heel cool dat de foto’s zijn uitgekozen door deze sterrencast jury. Dat zijn voor mij voorbeelden en leermeesters”, zegt Van Dullemen die zelf nog een HBO studie toegepaste fotografie en beeldcommunicatie volgt. “Naast een geweldige jury zitten er ook sterfotografen in de tentoonstelling.”

Surrealistisch en heel dubbel
Van Dullemen werd in januari 2019 tweede bij de Zilveren Camera Wedstrijd in de categorie ‘Nieuws Regionaal’. Ook liep hij stage als persfotograaf bij de landelijke krant het NRC. Voor Sleutelstad maakte Van Dullemen tijdens de coronatijd onder meer fotoverslagen van het ouderenuurtje in de supermarkt, de Drive-thru diploma-uitreiking van het Davinci College en de Paasdienst in de Hooglandse Kerk. “Het was een hele rare tijd. In het begin was het ook wel spannend omdat niet iedereen zich aan de maatregelen hield. Het duurde even voordat ik binnen durfde te fotograferen”, zegt Van Dullemen.

‘Het raakte me echt’
Welke foto Van Dullemen het meest bijzonder vindt? “Dat was de foto bij de streamingsdienst in de Hooglandse Kerk. Het was best surrealistisch en heel dubbel. Aan de ene kant zag je hoe lastig de kerkgemeenschap het vond om met de nieuwe techniek te werken en aan andere kant zag je ook dat ze er heel veel plezier in hadden door het feit dat ze wat konden doen”, aldus Van Dullemen als hij terug denkt aan het moment. “Het thema van de dienst paste ook echt bij de situatie met corona. De predikant gaf voorbeelden van parochianen die het heel zwaar hadden in de verzorgingstehuizen. De mooie paasboodschap van hoop raakte me echt.”

De tentoonstelling is te zien vanaf 8 augustus tot 20 september in het Museum Hilversum.

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×