Leiden wordt langzaamaan steeds groener. Vooral steeds meer bermen worden op een bijvriendelijke manier ingezaaid. “Dit jaar zetten we 160.000 vierkante meter gazon om in ecologische bermen”, weet wethouder Ashley North die de inrichting van de openbare ruimte in zijn portefeuille heeft. Hoeveel dat is? Het blijken er 25 te zijn. Een indrukwekkend oppervlak dat ook bij steeds meer stadsgenoten opvalt, getuige de vele positieve reacties via de sociale media op het herziene maai- en zaaibeleid van de gemeente Leiden.
Dit weekend zag ik geweldig bermbeheer @GemeenteLeiden. Bij sinusmaaien speciale aandacht voor de bijzondere orchissen. Wat goed! pic.twitter.com/qRZGCYaHT0
— Anne Sytske Keijser (@askietje) July 27, 2020
Bang dat een volgend college, mocht dat van een andere signatuur zijn, al dat groen weer zal wegbezuinigen, is North niet echt. “Het is ook niet per se duurder. We maaien bijvoorbeeld ook veel minder, dus dat scheelt juist geld.
Gaaf! De eerste kattenstaartdikpoten (🐝⬇️) van #Leiden zijn waargenomen, aan de Witte Singel. Daar is veel minder gemaaid dan anders, er bloeit veel kattenstaart. Mooi gevolg van ons beleid om gazons om te zetten in ecologische bermen (160.000 m² dit jaar) 🌿🐞 #BiodiverCities pic.twitter.com/9Qke2akI3I
— Ashley North (@AshleyNorth91) July 31, 2020
In april werd voor de derde keer een Nationale Bijentelling gehouden. Bijenprofessor Koos Biesmeijer zag het aantal soorten de afgelopen jaren toenemen. “We weten nu al dat in gebieden waar rekening wordt gehouden met de bij er tot 34 procent meer bijensoorten zijn dan vier jaar geleden,” vertelde de wetenschappelijk directeur van Naturalis toen al aan Sleutelstad. En de Leidse regio is zo’n gebied. “We krijgen nu eindelijk een beetje tussen de oren wat die bijen nodig hebben en hoe belangrijk ze zijn. En dan gaan gemeenten bijvoorbeeld hun groenbeheer anders inrichten.”
Het beleid om Leiden in rap tempo biodiverser te maken werd afgesproken na de verkiezingen in 2018 en de voorganger van North, GroenLinks-wethouder Martine Leewis mocht de eerste aanzet geven tot het planten van veel meer inheemse bloemen, kruiden en struiken. “Overal gras neerleggen zoals vroeger veel gebeurde, is makkelijk, maar levert weinig meerwaarde op voor de natuur.” Zo vond ze. Ze had daar zelfs een woord voor: ‘grasfalteren’.
In een eerdere versie van dit artikel stond abusievelijk dat het zou gaan om 80 voetbalvelden.
Duurzaamheid Leiden Politiek
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907