(Foto: Stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken).

Wethouder Ashley North vist plastic uit Haven

Wethouder Ashley North heeft zaterdag bij de ondertekening van de Plastic Vrij-Terras-verklaring een van de laatste stukjes horecaplastic uit het Havenwater gevist. De organisatie van de beweging Plastic Vrij Terras heeft als doel om de terrassen vrij te houden van eenmalig te gebruiken plastic. Leiden krijgt de eerste Nederlandse binnenstadlocatie die vrij is van ‘single-use’ horecaplastic.

Ondernemers Bob Meijer van Brasserie De Poort en Ban Diea-Assarai van restaurant Tandoor waren zaterdag de eersten die de Plastic Vrij Terras-verklaring ondertekenden. Over twee weken zal ook Lot en de Walvis de verklaring ondertekenen, waardoor de locatie vrij wordt van eenmalig te gebruiken horecaplastic. Denk daarbij aan rietjes, koekjesverpakkingen, theezakjes, melkcups en ander plastic dat als zwerfafval op straat of in het water kan belanden.

“Tachtig procent van het afval in zee is plastic afval”, zegt wethouder Ashley North, “alle beetjes die we als stad kunnen voorkomen, dragen bij aan een oplossing.” North spreekt zijn waardering uit dat horecaondernemers juist in coronatijd de stap durven te zetten om wegwerpplastic te verbannen. “Dat getuigt van lef.”

Het initiatief voor de plasticvrije Haven is een samenwerking tussen Duurzame Horeca Leiden, de Leidse actiegroep Plastic Spotter en We Are Nature, de initiatiefnemer van de Plastic Vrij Terras beweging. De gemeente Leiden steunt het initiatief vanuit het projectbudget Bedrijfsafval Binnenstad. Het is de bedoeling dat andere terrassen in Leiden zich bij het initiatief aansluiten.

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×