Persconferentie kabinet: EL CID-week kan doorgaan maar zonder alcohol

De boodschap die premier Rutte donderdagavond had, was simpel: “Een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen.” Maar dan is het wel essentieel dat mensen zich weer veel beter gaan houden aan de RIVM-adviezen.

“Met de basisregels brachten we het virus onder controle, maar we maken ons wel zorgen om steeds meer mensen die zich daar niet aan houden”, zei de minister-president die samen met minister De Jonge een persconferentie gaf in verband met de oplopende coronacijfers.

EL CID-week
Het kabinet bracht relatief goed nieuws voor de Leidse studenten. De introductieweken mogen onder voorwaarden toch doorgaan en dus kan ook het fysieke deel van de EL CID-week, die woensdag online begon, doorgang vinden. Met één nieuwe maatregel, een alcoholverbod.

Verder moet er zoveel mogelijk online worden georganiseerd en mogen fysieke bijeenkomsten alleen voor kleine groepen worden georganiseerd. Ze moeten bovendien informatief van aard zijn en het anderhalvemeterafstandscriterium moet worden nageleefd. Activiteiten in het kader van werving en introductie zijn niet toegestaan. Er mag dus ook geen ontgroening plaatsvinden. De eindtijd van activiteiten is op 22.00 uur gesteld en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten met de activiteiten instemmen.

Nog geen tweede golf
Volgens het kabinet zitten we met het oplopende aantal besmettingen nog niet op een kritiek punt. “We hebben een scherp beeld van brandhaarden. De basis zijn lokale en regionale maatregelen. Bijvoorbeeld een mondkapjesplicht, het afsluiten parkeergelegenheden en het instellen van éénrichtingsverkeer in drukke winkelstraten.”

Eerdere maatregelen blijven van kracht
In de persconferentie die ook via Sleutelstad TV werd uitgezonden, hamerde Rutte erop dat het belangrijk blijft dat mensen zich aan de regels houden die eerder zijn afgesproken. “Houd anderhalve meter afstand, blijf thuis als je ziek bent en laat je dan ook testen, was je handen, werk zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.”

“We zien dat de anderhalvemeterregel steeds minder goed wordt nageleefd en dat zien we terug in de besmettingscijfers. Verjaardagen en etentjes met vrienden zijn de grootste bron. Ga dus niet schouder aan schouder met een oom op de bank zitten. Juist dan slaat het virus toe! Beperkt het aantal mensen bij bezoek. Zowel thuis, op de werkvloer, als op straat.” Ook riep hij mensen op om vooral wel mee te werken aan bron- en contactonderzoek als eer een besmettingshaard wordt ontdekt.

Jeugd moet verantwoordelijkheid nemen
Rutte richtte zich ook specifiek op jongeren. “Als je van jezelf weet dat je je de afgelopen tijd niet aan de basisregels hebt gehouden, kom dan niet in de buurt van risicogroepen en ouderen. Het is geen grap. Je kunt zelf ook flink ziek worden, maar ga in ieder geval niet naar je opa en oma. Je bent een gevaar voor ze. Dat risico mág je niet nemen. Je kunt ook niet zeggen dat je wel klaar bent met het virus, want het virus is nog niet klaar met ons. ”

Nadere maatregelen
Nieuwe of hernieuwde maatregelen die het kabinet verder aankondigde zijn het intensiveren van de handhaving, het weren van publiek bij amateursportwedstrijden en het vroeger sluiten van nachtwinkels en horecabedrijven. Die moeten om middernacht dicht. Zo nodig worden deze maatregelen aangevuld met een landelijk verbod op publiek bij betaald voetbal.

Horeca
Omdat besmettingshaarden de afgelopen weken ook zijn ontstaan in de horeca, wordt de versoepeling van de coronamaatregelen voor die sector teruggedraaid. “Dat betekent alleen zitten, vooraf reserveren en een gesprek bij binnenkomst waarbij gecheckt wordt of je ziekteverschijnselen hebt. Nieuw is het opnemen van naam en contactinformatie van alle bezoekers. Zo kunnen mensen worden bereikt als er besmettingen hebben plaatsgevonden. Als er een besmettingshaard is in een horecabedrijf dan wordt dat voor twee weken gesloten.

Vuurtjes uittrappen
Naast Rutte voerde ook minister De Jonge het woord op de persconferentie. “Vrijheden gaan gepaard met grote verantwoordelijkheden”, aldus de minister die benadrukte dat het virus telkens weer zijn slag slaat als wij verslappen. “Maar we hebben het wel onder controle. We weten waar het virus zit. Dat is vooral in groepjes. We kennen nu 259 clusters met minimaal drie besmettingen. Die vuurtjes kunnen we uittrappen door bron- en contactonderzoek.”

De Jonge zei ook dat er nu veel minder nieuwe besmettingen zijn dan in maart en ook minder ziekenhuisopnames. “Maar we moeten de discipline hervinden. Alle maatregelen van de wereld helpen niks als we blijven dansen op de vulkaan.” Er waren vandaag 601 nieuwe besmettingen. Afgelopen week is het aantal verdubbeld.

Schiphol
Reizigers die uit oranje en rode gebieden terugkeren moeten in quarantaine. Ook worden ze nagebeld om te controleren of ze zich eraan houden. Bij de gate gaan reizigers getest worden. “Ze moeten ook thuisblijven bij negatieve uitslag want een test is een momentopname”, benadrukte De Jonge. “En bij een positieve uitslag moeten mensen echt in isolatie en mogen ze ook geen contact hebben met huisgenoten.”

Corona app
De Jonge had ook nieuws over de corona-app waar al maanden aan wordt gewerkt. Op 17 augustus begint een proef met de app en op 1 september wordt deze dan landelijk ingezet. Op 12 augustus gaat er een digitaal portal live waar mensen zelf de uitslag kunnen zien van hun coronatest. Tenslotte riep De Jonge mensen op om zich sneller te laten testen. Ook bij milde klachten. “Blijf er niet eerst een paar dagen mee rondlopen.” Het nummer om een testafspraak te maken is 0800-1202.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×