De fysieke EL CID-week is zondag van start gegaan. (Video: Omroep West / foto's: Rob van Dullemen).

Nieuwe studenten komen in groepjes naar Leiden: 'Dit is een mooie uitdaging'

“Een heel mooie uitdaging hoe we dit op een creatieve manier mogelijk kunnen maken voor al die studenten.” EL CID-voorzitter Mirte Haanappel is positief tegenover mediapartner Omroep West. Door corona geen massale bijeenkomsten, grote feesten én geen alcohol. Maar een veel meer ingetogen EL CID in Leiden deze dagen. Ondanks de beperkingen zijn ook de studenten tevreden. “Je merkt dat ze het heel tof vinden dat we het toch nog mogelijk hebben kunnen maken.”

Vorige week waren er alleen digitale activiteiten. Sinds zondag zijn de eerstejaars en hun mentoren ook echt fysiek bij elkaar. Maar het programma lijkt in bijna niets op dat van de vorige jaren. Zo is er ’s morgens de dans op de Lammermarkt, gevolgd door onder meer een wandeling door de stad, bezoek aan studentenverenigingen en plekken waar straks de lessen en colleges worden gegeven. Het avondprogramma is geschrapt.

De onderdelen zijn dusdanig opgezet dat de anderhalve meter afstand en andere voorzorgsmaatregelen altijd worden gehandhaafd. “Het programma van de EL CID voldoet daardoor reeds aan de door het kabinet gestelde beperkingen”, aldus de EL CID/Vademecumcommissie. Die bestaat uit zes studenten die een jaar fulltime bezig zijn met de introductiedagen.

Aan de regels houden
De organisatie doet er dus alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels kan houden. Er zijn banners met de regels, stickers op de grond die op roepen anderhalve meter afstand te bewaren, palen met desinfectiemiddel. Bovendien worden de mentoren – ouderejaars die de groepen begeleiden – stevig geïnstrueerd. Die moeten de eerstejaars bijvoorbeeld  op het hart drukken na afloop van het dagprogramma toch niet met z’n allen de kroeg in de duiken, vertelt Haanappel.

De laatste tijd werd duidelijk dat jongeren zich steeds minder geroepen voelen zich aan de regels te houden. EL CID ziet het mede als een opdracht om te bewijzen dat de aankomende studenten in Leiden zich wel aan de regels kunnen houden, vertelt mentor Susan Blommers, die een groepje onder haar hoede heeft. “Het zou zonde zijn als wij het nu al verpesten voor de komende dagen. We willen niet dat de stad een slechte naam krijgt. We willen laten zien dat we ons ook aan de regels houden.”

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×