(Foto: Chris de Waard).

Ziggo stopt ook in onze regio met aanbieden analoge televisie

Ziggo gaat na de zomer verder met het uitfaseren van analoge televisie. Het overgrote deel van de abonnees kijkt al jaren digitaal, maar een deel van de huishoudens heeft met name op bijvoorbeeld de slaapkamer nog een tweede toestel zonder digitale ontvanger. Daarop programma’s bekijken kan niet meer per 29 september aanstaande. Dat schakelt het kabelbedrijf die mogelijkheid uit. De doorgifte van radiozenders via de analoge kabel wordt nog wel gecontinueerd.

Het afschakelen van analoge televisie stond al tijden in de planning, maar leek lange tijd geen prioriteit te hebben voor de kabelaar. Het wordt nu dus weer opgepakt. In het gebied tussen Leiden en Amstelveen, waarin onder andere de gemeenten Hillegom, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest, Leiden, Voorschoten, Aalsmeer en Amstelveen vallen, stopt de analoge tv-doorgifte eind volgende maand.

Digitaal tv kijken
In ruim driekwart van het verzorgingsgebied van Ziggo kan nu al niet meer analoog naar tv-zenders gekeken worden. In plaats van het analoge zenderpakket van rond de dertig zenders krijgen de voormalige analoge kijkers er een aantal extra zenders bij die ongecodeerd door Ziggo worden doorgegeven, zoals Ziggo Sport. Op die zender kan buitenlands voetbal worden bekeken en ook de Formule 1 met Max Verstappen.

Om te controleren of op dit moment analoog dan wel digitaal naar tv wordt gekeken, kan de televisie op voorkeuzekanaal 14 worden afgestemd. Als Ziggo Sport zichtbaar wordt, dan is duidelijk dat al digitaal wordt gekeken. In alle andere gevallen dient de tv-ontvangst naar digitaal overgeschakeld te worden. Ziggo benadert alle klanten persoonlijk in de regio’s waar analoge tv wordt uitgezet.

TV en internet
De bandbreedte die met het uitzetten van analoge tv wordt bespaard, wordt later dit jaar vooral ingezet voor de technische inrichting van ‘het netwerk van de toekomst’ waarmee VodafoneZiggo sneller internet gaat aanbieden. Ook zou het hele netwerk er stabieler door moeten worden en kunnen meer bestaande zenders van SD naar HD opgewaardeerd worden.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×