Ruim 2.500 spookadressen in Leiden, gemeente gaat controleren

Van meer dan 2.500 adressen in Leiden is officieel niet bekend wie er woont. Dat zegt de gemeente in antwoorden op vragen van de VVD. Raadslid Alyssa Voorwald van die partij merkte dat dat voor steeds meer adressen geldt. Als mogelijke oorzaak worden uitwonende studenten genoemd die zich niet inschrijven bij de gemeente als ze naar de stad komen. De gemeente gaat daar de komende tijd strenger op controleren.

Naast een toenemend aantal studenten dat zich niet inschrijft, is er ook een stijging van het aantal woningen dat voor korte tijd wordt verhuurd. Dat is reden voor de gemeente om een naar eigen zeggen ‘uitgebreide controle op de bestanden uit te voeren’ en adressen te gaan controleren waar al langere tijd geen bewoner staat ingeschreven.

Gemeenten krijgen geld vanuit Den Haag op basis van het aantal mensen dat in de gemeente staat ingeschreven. Door de ruim 2.500 spookadressen loopt Leiden dus jaarlijks flink wat geld mis. Dat is een bekend fenomeen voor studentensteden, waar Leiden al langer wat aan probeert te doen. Onder meer met campagnes aan het begin van het studiejaar.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×