Tot dit jaar werd Sinterklaas in Leiderdorp vergezeld door zwarte pieten. (Foto: J.P. Kranenburg).

Leiderdorp neemt met pijn in het hart afscheid van Zwarte Piet

De Stichting Sint Nicolaas Intocht Leiderdorp maakt bekend dit jaar voor een andere intocht te kiezen dan andere jaren. Vanwege de coronamaatregelen arriveert de Sint niet per boot, maar wordt gekozen voor een rondtour. Daarnaast stapt de stichting af van de tradionele zwarte pieten.

“De Coronacrisis dwingt ons om kritisch te kijken naar de manier waarop we Sinterklaas dit jaar in Leiderdorp zullen ontvangen”, meldt de organisatie op z’n Facebookpagina. “Vanwege de anderhalvemeterregel zullen we grote mensenmassa’s moeten voorkomen. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat de Sint dit jaar niet per boot zal arriveren”, vervolgt de stichting. Op zaterdag 21 november zal de goedheiligman toch het dorp niet overslaan. Er wordt een plan uitgewerkt voor een rondtour door Leiderdorp. “Wij hopen dan verspreid langs de route alle kinderen tegen te komen die normaal naar de Ockenrode of een van de winkelcentra zouden zijn gekomen.”

Black Lives Matter
In de afgelopen jaren liet Sinterklaas zich in Leiderdorp vergezeld gaan van traditionele zwarte pieten. “Hoewel dat nooit tot problemen of protestacties heeft geleid, heeft de landelijke aandacht voor Zwarte Piet tijdens de vele Black Lives Matter- protestacties ervoor gezorgd dat we nog eens goed naar de Leiderdorpse Sinterklaasintocht hebben gekeken. Daarbij hebben we ons vooral afgevraagd welk beeld onze doelgroep (de kinderen in Leiderdorp) krijgt voorgeschoteld”, schrijft de organisatie. Het Sinterklaasjournaal op de landelijke televisie heeft al afscheid genomen van Zwarte Piet. Uit contact met bijna alle twaalf Leiderdorpse basisscholen blijkt dat vrijwel alle scholen ook zijn overgeschakeld van Zwarte Pieten naar Roetveegpieten, reden voor de stichting om ook over te schakelen. “Omdat we een feest voor de kinderen willen maken, hebben we onze eigen sentimentele gevoelens uitgeschakeld en hebben we het besluit genomen om met ingang van 2020 nog uitsluitend Roetveegpieten in te zetten”, aldus de organisatie.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2751770174924253&id=265980043503291

 

 

Advertentie

Cultuur Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×