Filmfestival 'Leiden Shorts' brengt ongelijkheid door klimaatproblematiek onder de aandacht

Filmfestival Leiden Shorts, vroeger genaamd Leiden International Short Film Experience (LISFE), gaat alsnog door dit jaar en vindt plaats van 10 tot 13 september. Het thema van het festival dit jaar is ‘Climate (In)Justice’. Daarmee willen de festivalsamenstellers laten zien hoe bestaande ongelijkheden verergeren door de ineenstorting van het klimaat.

De twaalfde editie van het festival stond oorspronkelijk voor afgelopen mei op de planning, maar is toen uitgesteld in verband met het coronavirus. Leiden Shorts toont ’s werelds beste nieuwe korte films en is het op één na grootste festival van dit soort van Nederland. Het festival vindt plaats op verschillende culturele plekken in Leiden. Het Kijkhuis is de hoofdlocatie.

Naast het hoofdprogramma biedt Leiden Shorts een uitgebreid programma met evenementen, lezingen, workshops, feesten en ontmoetingen tussen filmmakers, het publiek en andere betrokkenen.

Directeur Melissa Delmée Malétras van Leiden Shorts: “Wij benaderen elk festival met de opvatting dat we iedereen iets willen kunnen bieden. Dit jaar is er van alles, van een gratis workshop performance kunst tot familievriendelijke animatielessen, naast de meer dan honderd korte films die er in de loop van de vier dagen getoond gaan worden”.

Klimaatonrecht
Het thema van het festival dit jaar is ‘Climate (In)Justice’. Het doel ervan is om te laten zien hoe bestaande ongelijkheden verergeren door de ineenstorting van het klimaat, waarbij arme mensen, mensen van kleur en diegene die in laagliggende of droge gebieden leven disproportioneel geraakt worden. Veel van deze ongelijkheden werden uitvergroot tijdens de coronalockdowns en nog eens versterkt door de golf Black Lives Matter-protesten.

Het thema wordt zichtbaar in de zij-evenementen van het programma, dat zich bezighoudt met fast fashion, greenwashing, activisme en de moeilijkheden omtrent het conceptualiseren van onzichtbare crises, zoals bijvoorbeeld de klimaatcrisis en de coronavirus pandemie. Onder de sprekers bevinden zich de ervaren klimaatactivist en filmmaker Chichiro Geuzebroek, Nishant Shah, Acting Director van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Lana Askari, een documentairemaker en onderzoeker van sociale ongelijkheid en migratie.

Laura Quarto, artistiek directeur van Leiden Shorts, voegt toe: “Het uitstellen van het festival was voor ons allemaal een teleurstelling, maar het heeft ons de mogelijkheid gegeven om een fantastisch programma in elkaar te zetten. We kunnen aandacht geven aan de recente gebeurtenissen, die problemen wat betreft klimaatongelijkheid alleen maar hebben vergroot.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×