(Foto: Chris de Waard).

1500 extra fietsenrekken bij station Leiden Lammenschans

De gemeente Leiden en Prorail hebben een heel nieuw plan gemaakt voor het inpassen van 1.500 extra fietsparkeerplekken op het Kamerlingh Onnesplein bij station Leiden Lammenschans. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie.

Op het plein komen twee flinke cirkels met daarin fietsenrekken. Eromheen komt een verhoogde rand als afscheiding. Die moet voorkomen dat fietsen buiten de parkeercirkels worden neergezet. Waardevolle bomen worden zoveel mogelijk behouden, zo staat in de plannen van de gemeente. Dat moet ook wel, want voor het plein geldt een beschermd stadsgezicht. Voor het station vervallen zeventien autoparkeerplaatsen. Volgens de gemeente kan dat binnen de norm en blijft er voldoende parkeergelegenheid over voor de bewoners.

Volgende maand worden de plannen aan omwonenden gepresenteerd. De gemeente wil dan inventariseren welke wensen er bij omwonenden leven, maar geeft wel meteen een winstwaarschuwing: “De inpassing ligt op hoofdlijnen vast om aan de 1500 fietsparkeerplekken te komen.” Om het zicht op de entree van het station te behouden, komen er in de grootste cirkel enkellaags rekken. In de cirkel aan de zijde van de huizen bij de Melchior Treubplaan zijn dubbellaags rekken ingetekend.

Aan de uitbreiding van het aantal fietsenrekken wordt al sinds 2018 gewerkt. Om de hoogste nood te ledigen zijn ongeveer een jaar geleden al tweehonderd tijdelijke rekken neergezet en heeft Prorail defecte fietsklemmen gerepareerd. Het nieuwe ontwerp voor de fietsenstalling bij Lammenschans waar de gemeente en Prorail het nu over eens zijn is groter en duurder dan het vorige. Ook zijn de bouwkosten in de afgelopen twee jaar verder opgelopen. Prorail betaalt het grootste deel van de kosten, maar de provincie en de gemeente dragen elk ook een ton extra bij. De Leidse raad moet daar volgende maand nog wel mee akkoord gaan.

Met de uitbreiding wil de gemeente schoon vervoer stimuleren en autogebruik ontmoedigen. Met de uitbreiding naar zo’n 3.000 fietsparkeerplekken is er volgens de prognoses van de groei van het aantal reizigers tot 2030 ruim voldoende capaciteit.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek Fietsenstalling Lammenschans


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×