De bunker aan de Morsweg. (Foto: Omroep West).

Leidse bunker uit Tweede Wereldoorlog niet kapot te krijgen

Verscholen achter en onder een paar bomen ligt de enige in Leiden overgebleven Duitse bunker. Vlak buiten de singelring aan de Morsweg bouwden de Duitsers in 1943 een bunker. De bunker is gebruikt als verbindingencentrum. Ooit heeft een sloper de opdracht gekregen het ding te slopen, maar door de degelijkheid van het bouwwerk is dat niet gelukt. En dus staat er nog steeds een stuk historie verstopt achter klimopplanten.

Weinig Leidenaren weten van het bestaan van de bunker. Mediapartner Omroep West vroeg Kees Neisingh wat te vertellen over het gevaarte. Kees is bunkerkenner en laat ons graag meegenieten van zijn kennis.

Hoe groot is de bunker?
“Het gebouw is 11 bij 14 meter. Maar doordat de muren drie meter dik zijn blijft er binnen weinig ruimte over. Het interieur bestaat uit een lange gang waar de kabels opgeslagen lagen, een klein kamertje dat als uitkijkpost fungeerde en een werk-slaapkamer waar de verbindingsapparatuur stond. In deze kamer sliepen de mannen in opklap/hangbedden.”

Waarom zijn de muren zo dik?
“De muren zijn zo dik omdat de bunker bestand moest zijn tegen de zwaarste vliegtuigbommen uit die tijd. Hij is dan ook verstevigd met gewapend beton. Om binnen toch nog lucht te krijgen kon verse lucht aangezogen worden door grote luchtkokers. Die lucht werd gefilterd en door overdruk in de bunker te genereren bleef de lucht binnen behouden.”

Hoe zorgden de Duitsers ervoor dat de bunker niet gezien werd?
Kees neemt ons mee naar de zijkant van de bunker waar een soort blinde ramen gemetseld zijn. “Zo’n bunker midden in de stad valt natuurlijk nogal op en dat wilden de Duitsers niet. Dus bouwden ze aan de straatkant een blinde muur met nep-ramen met dezelfde stenen als de huizen in de omgeving. Er werd zelfs een puntdak op gebouwd om de bunker zoveel mogelijk te laten lijken op de huizen in de omgeving.”

Wat gebeurde er na de oorlog met de bunker?
In 1984 wilde defensie eigenlijk wel af van de bunker en huurde het toen bekende sloopbedrijf Van Eck in om het te slopen. De sloper mocht echter geen explosieven gebruiken van de gemeente om de omwonenden te sparen. Wat Van Eck ook probeerde, met de zwaarste hydrolische en pneumatische apparatuur, hij kwam niet door het gewapend beton heen. De sloper krijgt de bunker niet tegen de grond en zo staat hij er nu anno 2020 nog.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×