Ferry Rigault, Margreeth van Dam en Kelvin Sjouke voor de ingang van de BOP in de Herenstraat, waar de groep na afloop altijd koffie gaat drinken. (Foto: Gerry van Bakel).

Schillenboeren lopen weer hun wekelijkse rondje in Tuinstad-Staalwijk

Het coronavirus en de beperkende maatregelen die daarop volgden om verspreiding ervan tegen te gaan, verdreef ook de schillenboeren uit het straatbeeld van Tuinstad-Staalwijk. Maar vanaf vandaag zijn ze weer terug en lopen elke dinsdag en woensdag hun rondes. Zo’n tweehonderd huishoudens zetten elke week hun speciale schillenemmers bij de voordeur.

De drijvende kracht achter dit project is ‘opperschillenboer’ Ferry Rigault die zelf in de wijk woont en graag iets moois maakt van zijn woonomgeving. Samen met Margreeth van Dam van de Gemiva-SVG Groep zorgt hij ervoor dat alle emmers geleegd worden. “Dinsdag lopen we het ene rondje en op woensdag het andere rondje. Mensen in de wijk moeten zich er voor aanmelden, je kunt niet zomaar een emmer met groen afval buiten zetten.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Ferry Rigault en Margreeth van Dam over het schillenophaalproject in Tuinstad-Staalwijk.

Ze heten dan wel schillenboeren, maar ze halen niet alleen aardappelschillen op. In de emmers mag al het groene keukenafval, dus als het nog niet gekookt of gebakken is, en verder eierschalen en koffieprut. Het geheel wordt verwerkt tot compost. Een klein radertje in het verduurzamen van de stad. Deze eerste keer is de oogst nog niet zo heel erg groot. Rigault denkt dat nog veel bewoners op vakantie zijn of niet meer gewend aan het ritme. “We hebben zo’n dertig tot veertig procent opgehaald van wat we normaal verzamelen. Maar dat komt wel weer.”

Lekker buiten bezig
Voor de schillenophalers zelf is het een welkome dagbesteding. Elke dinsdag en woensdag komt er een groep bewoners van Swetterhage, een wooncentrum van Gemiva-SVG Groep voor mensen met een verstandelijke beperking in Zoeterwoude, met de bus naar Leiden. Gezamenlijk lopen ze hun rondje door de wijk. Na afloop is er nog tijd voor een kopje koffie in de Buurtontmoetingsplek aan de Herenstraat. “Het is fijn voor onze bewoners om lekker bezig te zijn in de buitenlucht en dat ze ook van ons terrein afkomen”, zegt Van Dam. “We zijn heel blij dat het weer kan.”

 

 

 

 

 

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×