Ward van Zeijl (links) en Bart Lukkes (rechts). (Foto's: Susanne Ottenheym).

Leidse roeiers plaatsen zich voor EK: 'We blijven concurrenten van onze apenrots slaan'

Asopos de Vliet-roeiers Ward van Zeijl en Bart Lukkes hebben zich geplaatst voor het EK roeien dat van 9 tot en met 11 oktober plaatsvindt in Polen. De Leidenaren lieten in de lichte mannen dubbeltwee (LMx2) de concurrerende boot van het duo Tibben/Van Velden achter zich tijdens de trials die dit weekend werden gehouden op de Bosbaan in Amstelveen.

Van Zeijl en Lukkes zijn al twee jaar bezig met hun ultieme missie: de Olympische Spelen in Tokio halen. Een extra lastige opgave omdat de roeiers niet ondersteund worden door de roeibond. Met goede resultaten in de afgelopen jaren werd de kans op kwalificatie steeds groter.

Het was dan ook een zware domper dat de roeibond plotseling het talentvolle duo Obbe Tibben/David van Velden aanwees als ‘de’ Nederlandse boot op het enige Olympische nummer dat nog resteert binnen het lichte mannenroeien en hen ook nog eens een talentenstatus met ondersteuning gaf.

Confrontatie
De bond was dan ook van plan de talenten naar het EK te sturen, maar daar staken Van Zeijl en Lukkes een stokje voor. “Erg dubieus”, zegt Van Zeijl. “Ze hadden nog nooit ingewogen en geen race gevaren. De selectie vond uitsluitend plaats op leeftijd en fysieke talenten. Daar waren wij het natuurlijk niet mee eens. Dus ik heb meteen gebeld dat wij de confrontatie wel aan wilden gaan.”

Technisch directeur Hessel Evertse ging akkoord met dat voorstel, dat leidde tot een ‘best of 3’ wedstrijd over de Olympische afstand van twee kilometer, inclusief een officiële inweging waarbij wordt vastgesteld of de roeiers aan de gewichtseis voldoen. Tot drie races kwam het niet, want het duo Van Zeijl/Lukkes was meteen al twee keer de snelste en ook nog eens in een goede tijd waarmee ze zich internationaal kunnen meten.

“We wisten dat zij jong, sterk en explosief zijn. Maar wij hebben de ervaring en wisten dat we gewoon onze eigen race moesten roeien”, vertelt Van Zeijl over hun tactiek. En die tactiek loonde. Tijdens de eerste trial namen Tibben en Van Velden eerst een kleine voorsprong, maar Van Zeijl en Lukkes namen in het tweede deel van de race afstand en sloegen een groot gat. Tijdens de tweede trial lagen de Leidenaren van meet af aan voorop en die voorsprong werd alleen maar uitgebouwd.

Positief verrast
Van Zeijl: “We zijn opgelucht dat we dit resultaat neer konden zetten. Omdat we ons goed aan de coronaprotocolen hebben gehouden, is dit de eerste keer in maanden dat we ons echt hebben kunnen meten. We hebben laten zien wat we kunnen en er is zelfs nog ruimte voor verbetering.” Ook de aanwezige toeschouwers van de Nederlandse roeibond waren positief verrast, zo weet Van Zeijl.

Of het Leidse duo nu ook door de bond wordt ondersteund, betwijfelt Van Zeijl. “We moeten nu eerst op het EK laten zien wat we waard zijn. Ik snap dat Obbe en David een Senioren B status kregen, maar wij zijn een stuk langer bezig en moeten aan andere eisen voldoen. Het goed doen op een EK in een Olympisch nummer. En die kans krijgen we nu eindelijk, na twee jaar knokken.”

Apenrots
Op het EK kunnen Van Zeijl en Lukkes een nominatie voor het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in mei 2021 verdienen. Daar worden de Olympische tickets verdeeld. Het is echter nog lang niet zeker dat de Leidenaren ook dan nog de snelste Nederlandse boot hebben. “Voor nu hebben we laten zien dat we de hoogste snelheid beheersen. Pas na het OKT kun je echt zeggen dat je je plek hebt veroverd. Tot die tijd ben je iedereen van je apenrots aan het slaan.” Naar verwachting is het alleen het duo Tibben/Van Velden dat de concurrentiestrijd nog aangaat. De andere lichte roeiers hebben hun prioriteiten verlegd.

 

 

 

Advertentie

Leiden Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×