(Foto's: Studio Alphen).

Met helikopter vogelflappen vervangen, zaterdag beperkt verkeer op N11

Op zaterdag staat de vervanging van de vogelflappen aan de hoogspanningsmasten boven de spoorlijn en de N11 bij Hazerswoude op de planning. Tussen 5.00 en 14.00 uur is in beide richtingen één rijbaan van de N11 afgesloten. Ook wordt het verkeer enkele keren volledig stopgezet. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat kan niet zeggen op welke tijdstippen het verkeer maximaal een kwartier wordt stilgezet.

Het vervangen van de vogelflappen aan het hoogspanningsnet is noodzakelijk omdat de huidige flappen een fabricagefout hebben. “Op termijn kan er schade ontstaan aan de geleiders doordat er frictie ontstaat tussen de vogelflap en de geleider zelf. Daarom hebben wij het advies gekregen om de vogelflappen preventief te vervangen”, zegt Vincent Hassfeld, projectdirecteur bij netbeheerder TenneT tegen Studio Alphen. Vogelflappen zorgen voor een betere zichtbaarheid van de stroomdraden voor vogels, waardoor er minder vogels tegenaan vliegen.

Franse luchtbrigade
Normaal worden er hoogwerkers ingezet bij werkzaamheden aan de masten. “Dat zou betekenen dat we over een afstand van ongeveer 6,5 kilometer rijplaten moeten leggen, waarmee we behoorlijk veel overlast veroorzaken voor de omgeving. Daarom hebben we gekozen voor deze nieuwe werkmethode.” Met de inzet van een helikopter wordt de totale duur van de werkzaamheden teruggebracht van drie maanden naar slechts één week.

Tekst gaat verder onder  de video.

In het buitenland wordt deze methode veelvuldig ingezet, omdat hoogwerkers daar lang niet altijd op alle locaties kunnen komen. De experts die nu aan de slag zijn, zijn overgevlogen uit Frankrijk. “Zo’n helikopter is veilig, het zijn ervaren ploegen die binnen Europa het werk vaker doen. Dus we zijn een pilot gestart om dit ook in Nederland zo te doen”, legt Hassfeld uit. Verschillende diensten kijken deze week op locatie mee, om te bepalen of deze methode vaker ingezet kan worden.

Deze week staat de spanning uit tijdens de werkzaamheden, omdat daar nog geen toestemming voor is vanuit de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie). Onderzocht wordt of de methode ook toepasbaar is bij live working, er blijft dan spanning op de verbinding staan tijdens de werkzaamheden.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×