De Maredijkmolen wordt de komende maanden gerestaureerd. (Foto: Chris de Waard).

Werkzaamheden aan Leidse molens, oudste exemplaar in de steigers

De oudste molen van Leiden wordt de komende maanden gerestaureerd. De uit 1735 daterende wipmolen aan het Groene Maredijkje staat inmiddels in de steigers voor een flinke schilderbeurt. Ook worden slechte plekken in het houtwerk vervangen. In de Merenwijk wordt deze week begonnen met de bouw van een nieuw gemaal bij de Slaaghmolen.

Opdrachtgever van de restauratie aan het Groene Maredijkje is de Molenstichting Leiden en omstreken die de molen – met nog vier andere molens binnen de Leidse gemeentegrenzen – in eigendom heeft. “De werkzaamheden die nu uitgevoerd gaan worden, hebben vooral betrekking hebben op de huid van de molen”, weet molenaar Philip Pijnnaken-Vroeijenstijn. Zo heet de buitenkant.

Met het laten uitvoeren van het onderhoudswerk is de molenstichting er nog lang niet. De poldermolen verzakt namelijk. Dat proces is al vele decennia aan de gang. Al in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden maatregelen genomen om het verzakken te stoppen. Een echte oplossing bleek dat echter niet. Omdat de hele molen inmiddels te laag staat ten opzichte van het boezemwater, is grootschalig funderingsherstel noodzakelijk. Pijnnaken: “Daarbij krijgt de molen een nieuwe fundering en wordt de hele constructie bovendien hoger op de dijk gezet. Als voorbereiding van die ingrijpende tweede fase zijn onderzoeken in gang gezet. Wanneer alle seinen op groen staan, kunnen ook die werkzaamheden aanvangen.


Ook aan een tweede molen in Leiden wordt de komende tijd gewerkt. De Slaaghmolen langs de Gooimeerlaan krijgt een nieuw gemaal. (Foto: Philip Pijnnaken-Vroeijenstijn).

Nieuw gemaal Slaaghmolen
Ook in de Merenwijk wordt deze week begonnen met werkzaamheden. Daar start de bouw van een nieuw gemaal in de Slaaghpolder. Eerst wordt het oude gemaal verwijderd. Daarna wordt door het hoogheemraadschap van Rijnland een nieuw gemaal gebouwd aan de voorkant van de molen. Op de plaats van het oude gemaal wordt een inlaat gemaakt, zodat de molen ook in circuit kan malen. In zo’n geval pompt de molen het water in de polder alleen rond. Daardoor blijft de molen ook in werking als bemalen niet noodzakelijk is, waardoor de conditie van de maalinrichting niet achteruit gaat door stilstand.

De capaciteit van het nieuwe gemaal is zes keer groter dan het oude gemaal. Dat is nodig als de molens bij piekbelasting door hevige hoosbuien meehelpen om de polders te bemalen. Door de inlaat kan de molen ook malen als er in de Slaaghpolder zelf onvoldoende water aanwezig is. De werkzaamheden duren naar verwachting tot november. Het nieuwe gemaal wordt door het hoogheemraadschap in eigendom genomen. Het huidige gemaal is van de gemeente Leiden.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×