(Archieffoto: Rob van Dullemen).

De virus-estafette: besmettingen dalen, landelijk én in de regio

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is afgelopen week voor het eerst in twee maanden duidelijk gedaald. Dat geldt landelijk, in de grote steden en zeker ook in de Leidse regio.

Afgelopen week werden er in Nederland ruim 3.500 nieuwe besmettingen geteld. Dat waren er bijna 900 minder dan een week geleden, een daling van twintig procent. De strenge woorden van premier Rutte op 4 augustus en de lichte ‘ontsoepeling’ van maatregelen tegen het coronavirus blijken dus gewerkt te hebben.

Ook in de Leidse regio is er een daling te zien. Na een opvallende piek van 46 besmettingen in de voorgaande week, zakte dat aantal afgelopen week naar 32. Die daling was volledig te danken aan de stad Leiden (van 33 naar 19).

Hockeyselecties
In de vier omliggende gemeentes werden er net als een week eerder nog in totaal 13 besmettingen geteld. Dat is het hoogste aantal sinds half april. Het ging vooral om Leiderdorp (5) en Oegstgeest (6). Daarnaast telde Voorschoten twee nieuwe gevallen.

Bij twee recente besmettingen in Leiderdorp en Oegstgeest gaat het om meiden om uit de hockeyselecties van Alecto en LOHC. Dat werd afgelopen vrijdag gemeld door het Leidsch Dagblad. Volgens beide clubs ging het om geïsoleerde gevallen; de trainingen voor de competitie konden gewoon doorgaan.

De hockeyclubs lijken verder geen rol te spelen in de besmettingen in beide gemeentes. Volgens de GGD is er in Leiderdorp en Oegstgeest in elk geval geen sprake van ‘clusters’ van besmettingen. Die term wordt gebruikt als er in korte tijd minstens drie gevallen van corona zijn binnen één bedrijf of organisatie.

Amsterdam
In de iets wijdere omgeving van Leiden zijn er nog wel aanzienlijke aantallen besmettingen in Gouda (29), Alphen (11) en Zuidplas (13). Katwijk en Teylingen telden beide na een opleving in de voorgaande week nu slechts enkele besmettingen.

Amsterdam blijft de grootste corona-brandhaard van het land. Ook hier zette afgelopen week een duidelijke daling in: van 805 naar 630 besmettingen in één week. Maar daarmee telt de hoofdstad nog steeds vijf keer zo veel besmettingen per inwoner als Nederland buiten de drie grote steden. In Rotterdam werd het virus beter ingedamd: daar werden nu 396 besmettingen geteld, een daling van ruim veertig procent.

De ziekenhuisopnames zijn afgelopen week landelijk nog wél licht gestegen, tot een kleine twintig per dag. Dat werd ook verwacht, want tussen besmetting en ziekenhuisopname zitten vaak twee weken.

De research voor deze berichtgeving over corona is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×