'De ontslagen zijn pijnlijk, maar het is niet anders', laat Gebr. de Nobel directeur Ruud Visser weten. (Archieffoto: Chris de Waard).

Poppodium Gebr. de Nobel 'op minder dan halve kracht' weer open

Het Leids poppodium Gebr. de Nobel voelt de consequenties van de coronapandemie en heeft driekwart van haar betaalde krachten voorlopig moeten ontslaan. Dat laat directeur Ruud Visser weten. “In ieder geval voor zo lang de crisis aanhoudt.” Het podium heropent zaterdag op minder dan halve kracht de deuren met een verbouwde grote zaal een programma binnen de richtlijnen van de anderhalvemetermaatschappij.


Verslaggever Rolf Eijgenraam sprak directeur Ruud Visser over de gevolgen voor Gebr. De Nobel.

Volgens Visser is er aan de ene kant begrip. “Mensen zagen het wel aankomen, maar het blijft natuurlijk heel erg lastig en pijnlijk voor iedereen. Het is wat het is; maar er is ook veel teleurstelling dat het deze kant op moet gaan.” De ontslagen waren noodzakelijk, omdat anders een faillissement dreigde.

Steunpakket
Het was volgens de podiumdirecteur wrang om vlak na het besluit de ontslagen door te voeren, in de krant te lezen dat het kabinet werkt aan een nieuw steunpakket om de culturele instanties in Nederland in ieder geval tot de zomer van 2021 overeind te houden. “Het probleem is dat dit soort maatregelen iedere keer heel laat komen.”

Volgens de directeur kan een poppodium daar eenmaal niet op wachten, omdat het geld anders té snel wegvloeit. “Je moet je voorstellen dat wij voor deze ontslagen maandelijks zo’n 55.000 euro aan personeelskosten kwijt waren.” Daarbovenop komen nog eens de kosten die het grote pand met zich mee brengt en dat is maar heel kort houdbaar, zo weet Visser.

In totaal zijn er nu nog zeven vaste krachten over, die samen nog geen drie FTE (fulltime equivalent) vervullen. “We hebben de meest breed inzetbare krachten overgehouden, zodat we met een klein aantal werknemers toch zo veel mogelijk kunnen blijven doen.” En dat is nodig; ‘De Nobel’ gaat dit weekeinde, voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht werden in maart, open voor publiek.

Uitverkochte zaal
Met een optreden van de bands Ten Times A Million en El Fatso wordt begonnen aan een reeks van drie optredens die dienen als proef, om uit te vinden hoe het poppodium ’toch iéts kan doen’. Alle drie de shows zijn reeds uitverkocht. Maar, daar waar normaal 750 toeschouwers los gaan op een live band of een disk jockey, telt een uitverkochte grote zaal in Gebr. De Nobel nu maar 84 bezoekers. Alles om de anderhalvemetermaatregel te handhaven.

Daarnaast benadrukt Ruud Visser dat het om een testfase gaat. “We moeten eerst maar eens zien of de bezoekers zich netjes aan de regels kunnen en willen houden. Daarnaast moeten we nog zien of we het met de kleinere groep werknemers nog voor elkaar krijgen om alles draaiende te houden.”

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×