Elke 75-plusser zou thuis bezocht moeten worden om eenzaamheid eerder te signaleren. (Foto: Pixabay).

CDA wil huisbezoek bij elke 75-plusser in Leiden

Eenzaamheid is een probleem dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt en door de recente corona-crisis extra in de schijnwerpers is gezet. Voor de Leidse CDA-fractie aanleiding de gemeente aan te sporen nu echt de regie te pakken. In een eigen raadsvoorstel pleit de fractie voor een bewustwordingscampagne en dat er bij elke 75-plusser aan de deur wordt geklopt om te vertellen wat er in de buurt wordt gedaan tegen eenzaamheid.

Duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia hoopt dat verantwoordelijk wethouder Marleen Damen zijn raadsvoorstel zal omarmen en één-op-één over zal nemen. Sandoval Garcia denkt dat het benodigde geld voor zijn ideeën in het huidige budget van het Sociaal Domein kan worden gevonden. “De huisbezoeken kunnen voor een deel door vrijwilligers worden gedaan.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met duo-raadslid Tobias Sandoval Garcia (CDA) over raadsvoorstel voor aanpak van eenzaamheid.

Volgens Sandoval Garcia kan de gemeente veel doen als het gaat om de aanpak van eenzaamheid. In zijn voorstel benoemt hij vijf punten die volgens hem op korte termijn gedaan kunnen worden. “De gemeente moet met welzijnsorganisaties, kerkgemeenschappen en sportverenigingen om de tafel gaan zitten om te inventariseren wat er in de gemeente gebeurt op het gebied van eenzaamheid, hoe organisaties elkaar kunnen helpen. Verder willen we graag een bewustwordingscampagne om duidelijk te maken dat eenzaamheid een breed probleem is en dat niet iedereen een groot sociaal netwerk heeft.”

Extra welzijnswerkers
Sandoval Garcia pleit er ook voor dat de gemeente actief op zoek gaat naar mensen om duidelijk te maken wat de gemeente hen te bieden heeft. Mensen trekken niet altijd zelf aan de bel. Daarom moet de gemeente en de welzijnsorganisaties zelf op pad. Ook moet er een meldpunt eenzaamheid komen en extra aandacht voor eenzame jongeren. “Het gaat niet alleen om oudere mensen, ook jongeren en met name jongeren met een beperking hebben vaker last van eenzaamheid.”

Bij elke 75-plusser op de stoep vraagt nogal een investering. Maar Sandoval Garcia ziet zeker mogelijkheden. “Vroeger gebeurde dat veelal door vrijwilligers van welzijnsorganisatie Radius en we hopen dat de nieuwe organisatie Incluzio dit ook weer op wil gaan pakken.” Het is niet de bedoeling dat de gemeente honderd welzijnswerkers gaat inhuren, aldus Sandoval Garcia.

Verbroken verbinding
Sleutelstad lanceert volgende week maandag 7 september de eerste aflevering van de nieuwe podcastserie over eenzaamheid in Leiden in tijden van corona en daarbuiten. Beluister hieronder de trailer van deze zesdelige serie van Sleutelstad-verslaggeefster Gerry van Bakel en podcastproducent Andy Clark.


Verbroken verbinding is een zesdelige podcastserie over eenzaamheid in Leiden in tijden van corona en daarbuiten. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Leids Mediafonds.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×