(Beeld: Robbert van Cleef).

Leiden zakt flink op lijst van beste ‘studentenkamersteden’: zorgen bij VVD

Uit een landelijk onderzoek blijkt dat je niet in Leiden moet zijn als je een studentenkamer zoekt. Op de lijst met de beste studentenkamersteden is Leiden gezakt van een tweede plek in 2017 naar een tiende plek dit jaar. Volgens VVD Leiden komt dat vooral doordat Leiden het huiseigenaren moeilijk maakt om hun pand te verbouwen tot studentenhuis. Daarmee wil Leiden overlast van studenten zoveel mogelijk voorkomen na klachten uit verschillende buurten.

Het beleid dat particuliere huizen niet meer zomaar mogen worden opgedeeld in studentenkamers zorgt er volgens raadslid Maarten de Crom van de VVD voor dat er nog veel minder aanbod dan normaal is. “Dat verkameringsbeleid is een van strengste van Nederland”, weet De Crom. “Dat gaat honderden studentenkamers kosten de komende jaren. Er worden er wel bijgebouwd, maar als tegelijkertijd ook verdwijnen dan ben je aan het dweilen met de kraan open.”

Leiden staat voor de moeilijke opgave om de komende vier jaar 2700 studentenkamers te bouwen. Volgens studentenhuisvester DUWO gaat dat langzaam. “Terwijl we nu zien dat er dit jaar meer scholieren gaan studenten omdat ze door corona bijvoorbeeld een tussenjaar overslaan”, zegt Gijsbert Mul van DUWO. “En ze willen allemaal wel op kamers.”

Noodhuisvesting
Dat er veel minder buitenlandse studenten naar Nederland komen door corona lost het probleem niet echt op. “We hebben 100 kamers teruggekregen die anders naar buitenlandse studenten zouden gaan. Daarmee zorgen we er in ieder geval voor dat kamers zo min mogelijk leeg staan.”

Maarten Crom van de VVD pleit ervoor om het verkameringsbeleid dan maar even in de koelkast te zetten. “Wacht daar in ieder geval even mee en zorg dan daarnaast ook voor tijdelijke noodhuisvesting voor studenten, totdat al die grote nieuwe complexen af zijn. Dan doe je in ieder geval iets om te voorzien in voldoende kamers.”

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×