(Foto's: RijnlandRoute, Fred Leeflang).

Gaia ziet na 3,5 maand weer het daglicht, tunnelbuis Rijnlandroute gereed

De tweede tunnelbuis voor de RijnlandRoute is vandaag, een maand eerder dan gepland, af. De boormachine boorde vanaf het startpunt bij de A4 tot het eindpunt bij de Leidse wijk Stevenshof A44 een tunnel van 2.250 meter. Gaia, zoals de boormachine heet, heeft daar 3,5 maand over gedaan.

Zestig mannen uit meer dan twintig landen bouwden ondergronds aan de tunnel van de RijnlandRoute. In dertien maanden bouwde het boorteam van Comol5 aan de twee tunnelbuizen. De teams wisselden elkaar af in ploegendiensten en hielden tunnelboormachine Gaia 24 uur per dag aan de gang. Alleen tijdens de kerstdagen was er een korte break, maar zelfs dan waren er mensen aan boord om de druk ondergronds in de gaten te houden.

Mijlpaal
Gedeputeerde Floor Vermeulen, provincie Zuid-Holland: “We zijn trots op deze prestatie van de bouwers die onder de grond hebben gewerkt. Geweldig om te zien hoe goed ze op elkaar zijn ingespeeld en dat het boren van de tunnelbuizen zo voorspoedig is verlopen. Dat Gaia nu klaar is met boren is een belangrijke mijlpaal in het realiseren van de RijnlandRoute die bij moet dragen aan een betere doorstroming van het verkeer in de regio.”

Het graafwiel van de tunnelboor en alle volgwagens worden in de komende weken gedemonteerd en over de weg afgevoerd. In mei wordt gestart met de afbouw van de eerste tunnelbuis. Deze werkzaamheden bestaan onder andere uit het bouwen van dwarsverbindingen tussen de twee tunnelbuizen en er wordt geasfalteerd. Ook worden de technische installaties geplaatst waaronder de brandmeldinstallatie, het camerasysteem en de noodtelefoons.

Leiden Maatschappij Regio RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×