Feest op kinderdagverblijf Kattekop, vice-rector magnificus Hester Bijl komt de vlag hijsen. (Foto's: Emile van Aelst).

Veertig jaar kinderopvang aan de universiteit, de Kattekop viert feest

Een bescheiden feestje op kinderdagverblijf de Kattekop ter ere van de veertigste verjaardag. In 1980 was de Kattekop de derde kinderopvang in Leiden. En broodnodig, zo vertelt directeur Tilly Pannebakker. Vice-rector magnificus Hester Bijl, die de vlag kwam hijsen, is trots op de Kattekop en benadrukt dat kinderopvang nog steeds een belangrijke voorziening is. “Op naar de volgende veertig jaar.”

Veertig jaar geleden stond kinderopvang in Nederland – en dus ook in Leiden – nog in de kinderschoenen. Moeders die hun kinderen naar een opvangplek wilden brengen omdat ze wilden blijven werken, werden vaak met een scheef oog aangekeken. Bovendien waren de plekken schaars en de wachtlijsten lang. Maar de tweede feministische golf zette ook bij de Leidse universiteit iets in beweging en zo kwam er een eigen kinderdagverblijf voor kinderen van medewerkers en studenten.


Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel bij de veertigste verjaardag van kinderdagverblijf de Kattekop.

Directeur Tilly Pannebakker zegt dat er geen onderscheid werd gemaakt. “Soms kregen mensen wel voorrang op basis van een medische urgentie, maar niet vanwege hun functie aan de universiteit.” De naam Kattekop verwijst trouwens niet naar de feministen die het recht opeisten voor vrouwen om te blijven werken en dat er dus goede en betaalbare kinderopvang moest komen, maar naar de twee bestuursleden die uiteindelijk hun handtekening er onder zette: de heren Cath en Koppelaars. “En dat werd dus Kattekop.”

Kleinschalig
De Kattekop begon met 30 kindplaatsen in een pand op de Lange Gracht. In 1983 verhuisde zij naar de Kloosterpoort, naast het voormalig Elizabeth ziekenhuis, en sinds 1994 zitten de kattekoppers op de huidige locatie op de Wassenaarseweg. Daar is een uitgebreide en speciaal voor de Kattekop gebouwde voorziening met 56 kindplaatsen.

De Kattekop is nog steeds een kleinschalige plek. De Kattekop kenmerkt zich door de ontspannen sfeer en rust. De leiding kiest er bewust voor niet alle muren vol te hangen om kinderen zelf de ruimte te geven. Hester Bijl: “De Kattekop heeft haar functie nog lang niet verloren. Als relatief kleine stichting, weet ze het hoofd te bieden aan grote landelijke kinderopvangorganisaties. Misschien wel juist door die kleinschaligheid.”

Trots
Het kinderdagverblijf scoort met tevredenheidsonderzoeken gedurende de afgelopen vijf jaar ruim een 9. Directeur Tilly Pannebakker: “Die tevredenheid van de ouders heeft ervoor gezorgd dat de Kattekop al vijf jaar op rij een award ontving voor beste kinderopvangorganisatie van Zuid-Holland. Daar zijn we ontzettend trots op.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×