Nieuwbouw aan de Middelstegracht in Leiden. (Foto: Chris de Waard).

Kosten bouwvergunning woning in Leiden fors hoger, Voorschoten flink 'goedkoper'

Kopers van nieuwbouwwoningen betalen in Leiden voor een bouwvergunning dit jaar meer dan het dubbele ten opzichte van vorig jaar. In Voorschoten zijn de kosten voor een vergunning met ruim een kwart gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De gemiddelde stijging van de bouwleges in Nederland bedraagt 2,4 procent.

De kosten van een bouwvergunning in Leiden behoorde jarenlang tot één van de laagste in Nederland geweest. “De bouwleges moeten de kosten dekken die de gemeente maakt voor de bouwvergunningverlening en het bouwtoezicht”, licht een woordvoerder van de gemeente toe. “In Leiden zijn de leges onvoldoende om alle kosten die de gemeente moet maken te dekken. De tariefswijziging verkleint dat tekort.” Het tarief van een bouwvergunning steeg van 3.548 euro naar 7.640 euro. In het overzicht van de VEH staat Leiden op de tweede positie na Kerkrade met de grootste stijging.

In Voorschoten zijn de kosten met ruim een kwart gedaald. De gemeente was in 2019 met 12.385 euro nog de duurste gemeente in Nederland. In 2020 zijn de bouwleges voor een nieuwbouwwoning met een bouwsom van 170.000 euro nog altijd 8.840 euro. Een bouwvergunning in Oegstgeest is met 9.180 euro het duurst in de regio. Het tarief steeg daar met 21 procent. Oegstgeest is hiermee na Terschelling de duurste gemeente.

In de gemeenten Leiderdorp en Zoeterwoude is het tarief voor een bouwvergunning niet aangepast. Zoeterwoude brengt voor een vergunning 3.145 euro in rekening. De kosten zijn in Leiderdorp gelijk aan het landelijke gemiddelde 4.960 euro.

Ingrijpen minister
Omdat iedere gemeente de kosten van de vergunning op eigen wijze berekent, is het volgens de VEH onmogelijk na te gaan of het bedrag in verhouding staat tot de werkzaamheden. Cindy van de Velde, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis, zegt dat de verschillen tussen gemeenten onaanvaardbaar groot zijn. “Dezelfde nieuwbouwwoning is alleen al daardoor in de ene gemeente vele duizenden euro’s duurder dan in een andere. Dat moeten we echt niet willen. Al vele jaren is de reactie van opeenvolgende ministers dat deze enorme prijsverschillen ongewenst zijn en daarom moet nu eindelijk eens iets gebeuren.”

Pas als alle gemeenten inzicht geven in de kostenberekening, kan worden gecontroleerd of die ook gerechtvaardigd is. “De gemeenteraad kan dan beter controleren waar excessief hoge leges op zijn gebaseerd en zo nodig ingrijpen. Bij gemeenten die onwillig zijn om die openheid te geven, zou minister Ollongren moeten ingrijpen”, aldus Van de Velde.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×