Boogschieten, de boksring in of een dorpje verdedigen tegen orks: Het kan allemaal in virtual reality. (Foto: Virtuorium).

'Aan de Breestraat kun je een compleet andere wereld instappen'

Een medewerker van het Virtuorium vraagt of een jongeman met VR-bril ‘zich naar beneden durft te laten vallen’. “Ja, ik denk het wel… Hoewel, ik weet niet of ik dat durf. Mijn handen worden zweterig, wat maf!” Ondergetekende verslaggever had het er nog moeilijk mee om zich vrijwillig van een tachtig verdiepingen tellend gebouw naar beneden te laten vallen, zij het in virtual reality.


Verslaggever Rolf Eijgenraam ging op bezoek bij het Virtuorium en sprak daar met eigenaar Wim Verveen.

Balanceren op een smal plankje dat uit een metershoge wolkenkrabber steekt, of samen je weg uit een onder water gelopen stad vinden door met drijvende verkeersborden en andere rotzooi een brug te bouwen. In het Virtuorium duiken mensen van alle leeftijden in de wereld van virtual reality. Het bedrijf biedt verschillende activiteiten aan. Zo komen er bedrijven over de vloer die een teambuilding uitje doen, waarbij zij samen complexe problemen moeten oplossen in deze digitale werkelijkheid. Daarnaast werken zij nu en dan samen met verzorgingshuizen en jongerenwerk en bieden zij hulp bij fobiebestrijding aan. Maar, het bedrijf focust zich met name op entertainment en ontspanning.

‘Echt’
“We gaan uit van het principe ‘wat je ziet is waar'”, probeert eigenaar Wim Verveen de nieuwe technologie uit te leggen. “Het bijzondere aan virtual reality is dat het bij mensen echte emoties kan oproepen. Zo heb jij net al gemerkt dat je angstig werd van de simulatie waarbij je op een hoog gebouw staat, terwijl je weet dat het niet echt is. Je staat gewoon op straatniveau aan de Breestraat, maar het zweet staat je in de handen, dan is er tóch iets aan de hand.” Hij voegt er haast filosofisch aan toe: “Je zou je daardoor bijna gaan afvragen: ‘Wat is nu precies echt?'”

Tijdens het VR spel ‘Richie’s Plank Experience’, ga je in een lift naar de top van een tachtig verdiepingen tellend gebouw. De deuren van de lift gaan open, en je kijkt direct naar buiten een drukke stad in, voor je hangt een gammel plankje boven de straat, waar je op kan staan en balanceren. Om de virtuele werkelijkheid kracht bij te zetten, leggen de werknemers van het Virtuorium ook een echt plank op de grond, waardoor de speler nog meer het gevoel krijgt dat hij of zij zich op een levensgevaarlijk plek bevindt. Angst blijkt een sterke emotie om op in te spelen in virtual reality, zo doen horror en thriller spellen het ook goed bij de VR-hal aan de Breestraat 51. “Je kan je voorstellen dat als een griezelfilm al eng is, het nog veel intenser is om je middenin een horrorverhaal te bevinden. Er wordt hier dan ook behoorlijk gegild bij sommige partijtjes en bedrijfsuitjes.”

Dementie
Ouderen met een vorm van dementie leren boogschieten. Dat is een plan dat in de echte wereld onmogelijk zou zijn omdat het te onveilig is, maar in virtual reality kan het wel. Verveen: “Wij hebben een keer samengewerkt met een zorginstelling voor ouderen met dementie. In het begin zie je dat het nog erg moeilijk gaat, dat deze mensen moeite hebben met de coördinatie en dat het überhaupt niet lukt een pijl af te schieten. Maar langzaamaan zie je dan tóch dat ze het een beetje onder de knie krijgen en dat is heel mooi om te zien.”

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×