Lacrosse is een echte studentensport. (Foto: Reanne van Kleef).

Stichting Studentensport Leiden bereidt zich voor op drukke periode

Het zijn drukke dagen voor het bestuur van Stichting Studentensport Leiden (SSL). Na een onverwacht hoog aantal inschrijvingen bij de studentensportverenigingen, staat over twee weken de Leidse Sportweek alweer op het programma. Valentijn Kok en Willem Verhoeven van SSL zijn in ieder geval blij dat het sportseizoen weer gaat beginnen. “De afgelopen periode is een uitdaging geweest, maar het is fijn dat we weer mogen sporten.”

Stichting Studentensport Leiden is opgericht door de studentensportverenigingen van Leiden om als overkoepelend orgaan te fungeren. Zo wordt niet alleen saamhorigheid gecreëerd, maar hebben de verenigingen ook een medium om zich te vertalen.

Pepijn van Wezenberg in gesprek met Valentijn Kok en Willem Verhoeven van Stichting Studentensport Leiden.

Aantrekkingskracht
Studentenverenigingen kregen afgelopen maand te maken met een recordaantal inschrijvingen. Beginnende studenten kiezen er bewust voor om zich bij een vereniging in te schrijven om zo ook in coronatijd het sociale contact te behouden. Ook bij SSL merkten ze deze enorme belangstelling voor de verenigingen. “Het aantal inschrijvingen was tegen de verwachtingen in zeer hoog. Grote sporten als roeien en volleybal bereikten al snel de ledenstop, maar ook bij de minder bekende sporten liep het storm.”

Kok en Verhoeven vermoeden dat dit komt door de aantrekkingskracht van de onbekende sporten. “Wanneer iemand op sociale media een filmpje van bijvoorbeeld lacrosse voorbij ziet komen, is hij toch nieuwsgierig naar wat dat is. Zo hebben ook de kleinere verenigingen zich in de kijker kunnen spelen.”

Groot Nederlands Studenten Kampioenschap
Ieder jaar vindt in de zomer het grootste evenement voor studenten op sportgebied plaats. Verschillende sporten worden op het hoogst haalbare niveau uitgevoerd, waarna één universiteit zich de ‘sportiefste’ universiteit van het jaar mag noemen. Afgelopen jaar ging het jaarlijkse evenement niet door, maar om er zeker van te zijn dat het volgend jaar wél kan doorgaan, is er een crowdfundingsactie gestart.

“De organiserende stad heeft ieder jaar veel geld nodig van de universitaire sportcentra, maar deze hebben door de coronacrisis verlies geleden. Om het GNSK in de zomer van 2021 plaats te kunnen laten vinden, is daarom extra geld nodig.” Landelijk loopt de actie wel aardig, maar in Leiden kunnen de donaties nog omhoog. “Het is pas de eerste keer dat Leiden deelneemt, waardoor we nog maar weinig naamsbekendheid hebben.” Donaties om het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap 2021 te steunen, kunnen worden gestort op de site van crowdfunding voor clubs.

Leidse Sportweek
Van vrijdag 18 september tot en met zondag 27 september vindt de Leidse Sportweek plaats. In deze week zetten de Leidse sportverenigingen hun deuren open en geven ze een kijkje achter hun deuren. “De verenigingen stellen zich open binnen de coronamaatregelen om studenten kennis te laten maken met zowel de verschillende verenigingen als sporten.” Niet alleen studenten zijn welkom in de sportweek, alle Leidenaren krijgen de mogelijkheid om een kijkje te nemen. “In aanraking komen met nieuwe sporten, wie wil dat nou niet.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×