In Leiden werd het glas geheven toen in Triëste de titel was overgedragen. (Foto's: Chris de Waard).

Leiden loopt zich warm voor 2022: European City of Science

Na vijf jaar van lobby en plannenmakerij werd in het Italiaanse Triëste zondag de titel European City of Science officieel overgedragen aan Leiden. Een kleine delegatie van burgemeester Henri Lenferink en hoogleraren Ferry Breedveld en Corinne Hofman reisden af naar Italië om de titel in ontvangst te nemen.

In een promotievideo wordt Leiden neergezet als stad van de wetenschap. Directeur Meta Knol sprak zelf de tekst bij de video ‘Alice The Movie’ in. Alice verwijst naar het sprookje ‘Alice in Wonderland’ waarin de hoofdpersoon haar dromen waarmaakt.

Belangrijkste onderdeel van de titel European City of Science is ESOF.  Dit is een groot multidisciplinair wetenschappelijk congres dat tweejaarlijks wordt gehouden in de Europese wetenschapshoofdstad van dat moment. Tijdens de slotceremonie van deze editie in Italië, werd het stokje overgedragen aan Leiden.

Verschillende stakeholders verzamelden zich zondagmiddag in de foyer van de Leidse Schouwburg, waar de overdrachtsceremonie op groot scherm werd gevolgd. Aansluitend hieven de aanwezigen het glas en blikte Lucien Geelhoed vooruit op 2022, waarin Leiden zich dus een jaar lang Europese stad van de wetenschap mag noemen. Geelhoed is als intendant verantwoordelijk voor het inhoudelijke programma en heeft het tot zijn taak gemaakt om de inwoners van de Leidse regio zoveel mogelijk deelgenoot te maken van het jaar. Dat gebeurt door een jaar lang elke dag een activiteit te organiseren in een van de 101 buurten die zijn geïdentificeerd in Leiden en de buurgemeenten.

Chris de Waard in gesprek met intendent Lucien Geelhoed over Leiden 2022.

Tweede lustrum
Leiden kreeg na een uitgebreide pitch die werd gehouden door de gemeente,  Leiden Marketing, het LUMC en de Universiteit Leiden, de titel en het hosten van het prestigieuze congres toegewezen. Niet in 2020, wat toen de eerstvolgende editie was, maar in 2022. Leiden vond dat destijds al geen probleem, omdat er daardoor meer voorbereidingstijd was. Inmiddels is duidelijk dat het meer voordelen heeft. In 2022 vindt de tiende editie van het ESOF congres plaats en dat tweede lustrum wordt door de organisatie aangegrepen om te vernieuwen. Een hybride model waarbij een deel van de congresonderdelen online plaatsvindt, maakt daarvan deel uit en door de coronacrisis is daar in Italië nu al veel ervaring mee opgedaan.

Leiden Science European City of Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×