Wethouder North krijgt de stoepplantjesposter die de Leidse hortus heeft laten maken. (Foto: Chris de Waard).

Partij voor de Dieren wil ruim baan voor stoepplantjes

De gemeente Leiden moet stoppen met het wegborstelen of verbranden van plantjes die de kop opsteken tussen de stoeptegels in Leidse straten. Dat wil de fractie van de Partij voor de Dieren die daarvoor binnenkort met een voorstel komt. Om de geesten rijp te maken werd alvast de stoepplantjesposter die de Leidse Hortus Botanicus heeft laten maken, overhandigd aan wethouder Ashley North.

Chris de Waard sprak met Fractievoorzitter Martine van Schaik van Partij voor de Dieren en met wethouder Ashley North over stoepplantjes in Leiden.

North draagt de plantjes, in de volksmond doorgaans omschreven als onkruid, overigens best een warm hart toe, maar weet ook dat veel inwoners en ondernemers hechten aan een ‘nette’ stoep zonder ongecontroleerd groen dat aan alle kanten omhoog komt. Fractievoorzitter Martine van Schaik denkt dat dat beeld achterhaald is. “Ik kan me dat prima voorstellen als het om zwerfafval gaat, maar niet als we het hebben over deze plantjes met de meest po√ętische namen.¬† De een nog mooier dan de ander”, zegt Van Schaik die denkt dat als mensen meer informatie krijgen over de plantjes, ze ook het nut zullen inzien van het laten staan van al dat ‘onkruid’.

Het voorstel van de Partij voor de Dieren is nog niet klaar, maar de partij wil in elk geval dat bewoners ervoor kunnen kiezen om de stoepplantjes niet weg te laten halen door de gemeente. Een proef waarbij individueel huishoudens dat kunnen aanvragen ziet North ziet zitten. Als er voldoende draagvlak in een straat is, kan het waarschijnlijk wel door gezamenlijk een verzoek in te dienen via Samen aan de Slag.

 

Duurzaamheid Leiden Politiek stoepplantjes


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×