Burgemeester Lenferink hapt harinkje op 3 oktober 2019. (Foto: Emile van Aelst).

Burgemeester Lenferink: ‘Hang de vlag uit op 3 oktober!’

Burgemeester Lenferink van Leiden verwacht dat 3 oktober, de dag dat de stad Leidens Ontzet viert, een ‘normale’ zaterdag zal worden. Eerder werd al bekend dat de feestelijkheden dit jaar tot een minimum beperkt zijn. Alleen voor leden van de 3 October Vereeniging worden er een paar activiteiten georganiseerd.

IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Lenferink over Leidens Ontzet in coronatijd.

“En dat zijn activiteiten die veilig lijken”, zegt Lenferink in het maandelijkse ‘Gesprek met de burgemeester‘ op Sleutelstad. Zo kunnen leden zich tussen 10 en 13 september inschrijven voor de uitdeling van haring –en wittebrood. De haring en het brood worden dit jaar niet in de Waag maar buiten uitgedeeld. Ook de traditionele herdenkingsdienst in de Pieterskerk gaat door, maar met veel minder aanwezigen dan normaal.

De kermis en optocht gaan in ieder geval niet door en er is ook geen live muziek dit jaar. De taptoe voor verenigingen wordt vervangen door een online variant. Het minikoraal voor de basisscholen gaat door, maar dan zonder publiek. Het is nog onduidelijk of en hoe de Reveille en de Koraalzang doorgaan. Via een speciale gratis 3 oktober-app en via de Rijdende Geus, een oude SRV wagen die de wijken bezoekt, kunnen Leidenaren de laatste ontwikkelingen rond de viering van het Leids Ontzet volgen.

Vlag uithangen
“We hadden het graag anders gezien, maar het is even niet anders”, zegt Lenferink. “De horeca organiseert ook niks dus ik verwacht dat het een normale zaterdag wordt. Ik hoop wel dat iedereen de vlag uithangt want het blijft natuurlijk wel 3 oktober.”

Lenferink gaat er niet bij voorbaat vanuit dat Leidenaren zelf de straat op gaan om feest te vieren. “Dat is een risico wat we lopen, maar ik ga er vanuit dat de mensen begrip hebben voor de situatie. En mocht het toch uit de hand lopen dan zijn we daar wel op voorbereid.”

Advertentie

Leiden Gesprek met de burgemeester Leidens Ontzet 2020


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×