Er kwamen in juni ruim tweeduizend mensen op een Black Lives Matter demonstratie af. (Archieffoto: Chris de Waard).

Gemeente werkt aan stadsgesprek over racisme en discriminatie

“Racisme is een gif”, stelde PvdA fractievoorzitter Abdelhaq Jermoumi in juli tijdens de algemene politieke beschouwingen. “Wat kan de gemeente doen om racisme in de stad aan te pakken? Een stadsgesprek om over racisme te praten, is een goed begin.” Het college van burgemeester en wethouders omarmde dat idee direct en komende week wordt een plan voor dit ‘stadsgesprek discriminatie’ tijdens de gemeenteraadsvergadering besproken.

De PvdA-fractievoorzitter vertelt desgevraagd dat het hem om meer gaat dan alleen de aanpak van racisme, ofwel discriminatie op grond van nationaliteit of afkomst: “Ik denk dat dit onderwerp verder gaat dan dat. We willen bijvoorbeeld ook de LHBTI-gemeenschap bij dat gesprek betrekken, gezien ook deze bevolkingsgroep vandaag de dag nog tegen discriminatie.” Een betere omschrijving, die de gemeente inmiddels ook bezigt, is dus het ‘stadsgesprek discriminatie’.

Hoewel er nog geen concreet plan is, kan Jermoumi wel vertellen hoe het gesprek er volgens hem in grote lijnen uit zou moeten zien. “Alle partijen die op wat voor manier dan ook te maken hebben met racisme en discriminatie moeten deel kunnen nemen aan het gesprek, zodat we tot een beter inzicht komen waar de problemen in onze stad zitten. We willen niet alleen links en rechts aan het woord hebben, maar ook alles wat daar tussen zit. Het moet op een open en respectvolle manier gebeuren, ik heb alle vertrouwen dat wij dat in Leiden kunnen.”

Black Lives Matter
Jermoumi haalt de Leidse Black Lives Matter-demonstratie van 14 juni aan als motivatie om dit maatschappelijke probleem als gemeente aan te pakken. De BLM-beweging organiseerde toen op de voormalige voetbalvelden van GHC langs de Vliet in Leiden een demonstratie waar ruim 2.000 mensen op af kwamen. “Tijdens de demonstratie hebben wij, als Leidse politieke partijen, met afschuw gereageerd op de schrijnende verhalen die door sprekers werden verteld. Onder hen waren immers ook Leidenaren die te maken hadden met discriminatie. En wie A zegt, moet ook B zeggen.”

“Ik vind dit ├ęcht super. Ik klap nu al in mijn handen, omdat de gemeente deze stap neemt”, aldus een hoorbaar enthousiaste Jacintha Groen, initiatiefneemster van de demonstratie van afgelopen juni. “Het gesprek aangaan is sowieso een goed idee. We hebben er niets aan om elkaar de schuld te geven of met de vinger te gaan wijzen. Hoe je zo’n gesprek precies vorm moet geven weet ik niet, ik denk dat de gemeente dat samen met betrokken partijen en specialisten in de stad moet uitwerken.” Groen neemt strijdbaar stelling: “Het is nu echt tijd; racisme moet uitgebannen worden.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×