Tijdens de demonstratie werd een vuist tegen racisme gemaakt en twee minuten stilte gehouden. (Foto's: Emile van Aelst & Chris de Waard).

Politie: ruim 2.000 mensen bij rustig verlopen Black Lives Matter-demonstratie

De Black Lives Matter-demonstratie die vanmiddag plaatsvond op de voormalige voetbalvelden van GHC langs de Vliet in Leiden is rustig verlopen. Dat laat de politie desgevraagd weten. Volgens een woordvoerder waren er ruim 2.000 mensen aanwezig en hoefde er nauwelijks te worden gehandhaafd.

Namens de organisatie laat Jacintha Groen direct na afloop weten blij te zijn met de grote opkomst en de aandacht voor de positie van mensen met een donkere huidskleur in onze samenleving. “Het is super verlopen, ik ben blij dat we hebben laten zien dat we ‘wij’ willen zijn in niet ‘jij en ik’ of ‘wij en jullie’.” Een groot deel van de demonstranten droeg een mondmasker en protesteerde op gepaste afstand.


Organisator Jacintha Groen reageert na afloop van de demonstratie in de microfoon van verslaggever Gerry van Bakel

Tijdens de demonstratie riep de organisatie op tot het afzweren van Zwarte Piet in Leiden en meer aandacht voor racisme in het onderwijs. Op welke manier daar een vervolg aan gegeven gaat worden weet Groen nog niet, maar dat er een vervolg komt is wel duidelijk. “We kunnen het hier niet bij laten, we moeten iets bereiken. Het kantelpunt is bereikt en als we nu niet doorgaan, is het voor niks geweest.” Ze sluit zich daarmee aan de bij internationale beweging rond Black Lives Matter waardoor over de hele wereld demonstraties worden georganiseerd op dit moment.


Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel.

De demonstratie in Leiden zou in eerste instantie plaatsvinden bij molen De Valk, maar toen bleek dat er meer interesse was in de demonstratie dan de duizend mensen waarvoor ruimte was, besloot burgemeester Henri Lenferink het protest te verplaatsen. In overleg met de organisatie werd daarvoor de locatie bij de Vliet gevonden, waar wel anderhalve meter afstand gehouden kon worden.

Leiden Maatschappij Black Lives Matter Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×