(Afbeelding: Gemeente Leiden).

WOZ-waarde stijgt ook dit jaar in de Leidse regio

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is voor het vijfde jaar op rij gestegen. Dat meldt het CBS. In Leiden steeg de WOZ-waarde met 10,8 procent en overstijgt daarmee zowel het provinciaal als het landelijk gemiddelde. Oegstgeest is de duurste gemeente in de regio met een gemiddelde waarde van 429.000 euro per woning.

Ondanks de hoge stijging in Leiden blijft de gemiddelde waarde van een woning (287.000 euro) laag vergeleken met de buurgemeenten. De waardestijging bleef in Zoeterwoude beperkt tot 3,8 procent, waarmee het gemiddelde uitkomt op 324.000 euro. Een jaar eerder steeg de WOZ-waarde in het dorp nog met ruim tien procent.

In Voorschoten en Leiderdorp blijft de stijging van de WOZ-waarde beneden het landelijk en provinciaal gemiddelde. Landelijk steeg de WOZ-waarde met 8,9 procent en dat is volgens het CBS de hoogste waarde ooit en de grootste stijging sinds jaren. De stijging in Zuid Holland is op gemiddeld 10,5 procent uitgekomen.

Nieuwbouw en sloop
De WOZ-waarde is de basis voor verschillende lokale belastingen en heffingen, waaronder de Onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Ook het eigen woningforfait bij de inkomstenbelasting is afhankelijk van de WOZ-waarde.

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2020 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2019. De huizenprijzen stijgen vanaf 2014, in lijn daarmee laat de WOZ-waarde na 2015 een stijging zien.

Naast het effect van taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een verhogend effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×