Het thema van de OMD Leiden is dit jaar 'leermonumenten'. Bestaande en gesloopte schoolgebouwen staan daarbij centraal.

Open Monumentendagen in Leiden dit jaar digitaal

Dit weekend worden de Open Monumentendagen gehouden. Vanwege de RIVM-maatregelen rond corona is in Leiden besloten om de monumenten alleen digitaal open te stellen. Via filmpjes zijn de mooie en bijzondere monumenten van de stad online te bezoeken. Er zijn daarnaast een wandel- en een fietsroute langs de deelnemende monumenten, maar deze zijn dus niet te bezoeken.

Aan de hand van het landelijke thema ‘Leermonument’ kozen vrijwilligers van de Open Monumentendagen Leiden hun favoriete monument waar ze anderen meer over willen vertellen. Samen met leden van de Leidse Video en Smalfilm Liga maakten zij er vervolgens een filmpje over. “Dat samenwerkingsproject heeft geleid tot tien filmpjes over monumenten waar je normaal gesproken niet zomaar binnen kunt kijken, zoals de Morspoort, de Bunker aan de Morsweg en Bibliotheca Thysiana”, meldt de organisatie die voor de internetversie de speciale website www.OMDLeiden-digitaal.nl in het leven heeft geroepen.

Net als elk jaar kunnen kinderen met hun ouders wel gewoon de speurtocht door de binnenstad van Leiden lopen. Deze staat in de KidsGids die de kinderen op school krijgen. Zo leren kinderen al speurend iets over de gebouwen waar ze langskomen.

Herbestemmen
Niet alleen de vrijwilligers laten monumenten zien. Ook de hoofdsponsors van de Open Monumentendagen, Burgy Bouwbedrijf en Architektenburo Marcel van Dijk hebben filmpjes gemaakt waarin zij laten zien hoe het restaureren en herbestemmen van een monument in zijn werk gaat. Ook zijn er beelden van de restauratie van het Groot Auditorium van het Academiegebouw, het Gemeenlandshuis van Rijnland en de Hortus botanicus.

Fiets- en wandelroute
Actief op pad kan ook, met een wandel- en fietsroute langs bestaande, herstemde en verdwenen scholen. De informatie in de izi.TRAVEL app geeft een levend beeld van de schoolgebouwen.

Stadhuis
Wethouder Yvonne van Delft geeft samen met het bestuur van de Stichting Open Monumentendagen Leiden op zaterdagochtend het startsein van de digitale editie. Dat gebeurt in het stadhuis dat momenteel wordt verbouwd door bouwbedrijf Du Prie. Het startsein is online te zien via de openbare Facebook-pagina van Sleutelstad. Het is dus niet nodig om zelf Facebook-gebruiker te zijn om de start te kunnen zien.

Monumenten op Sleutelstad TV
Zondagmiddag 13 september worden de digitale Open Monumentendagen Leiden in zijn geheel uitgezonden via Sleutelstad TV. De uitzending begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een uur. Het programma is te zien via Ziggo kanaal 46 en online via www.sleutelstad.tv.

Cultuur Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×