(Foto: Sleutelstad).

Uitgegleden: de maatschappelijke valpartij die dakloos-worden is

Dakloos zijn, is veel meer dan het gemis van een dak boven het hoofd. Waar kom je terecht als je niets meer hebt? Waardoor kwam je op straat? En hoe is het om afhankelijk te zijn van anderen? In een nieuwe (podcast)serie op Sleutelstad volg je de komende tijd het leven van mensen die alles zijn kwijtgeraakt en nu afhankelijk zijn van hulpverleners en zorgmedewerkers.

Een val is zo gemaakt. Eén kleine vergissing, één misstap, één ongelukkige actie door iemand anders en het is gebeurd. Van zakken voor een rijbewijs tot het verlies van werk. Pech, is vaak de reactie. Opstaan en doorgaan. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ook maatschappelijk kunnen we  uitglijden. Met een smak kom je dan pijnlijk en gekwetst neer. Opstaan? Het doet pijn. En hoe dan? Wie helpt? En wat kijken (en denken!) die omstanders? Eén van de pijnlijkste smakken die je kunt maken, is het kwijtraken van een dak boven je hoofd.

Dakloos zijn, is veel meer dan het gemis van een dak boven het hoofd. Hoe ziet dat leven er eigenlijk uit? Wat gebeurde er? Hoe is het afhankelijk te zijn van anderen? Wat kunnen zij? Hoe denken zij over jou en je toekomst? Vragen als deze houden journalisten Jan van der Sluis en IJsbrand Terpstra bezig. Vragen die belangrijker worden nu de weg is ingeslagen om de opvang van dak- en thuislozen in de eigen gemeente te organiseren en financieren. Dan wordt de afhankelijkheid van beelden, ideeën en mogelijkheden ter plaatse groot. Dan maakt het uit in welke gemeente je bent ingeschreven.

Tegenwerking
In Uitgegleden verkennen we dat: de dagelijkse realiteit van daklozen en de oplossingen, de weg daaruit die hulpverleners en beleidmakers zich voorstellen. Dat is geen kwestie van gelijk hebben of van een universele oplossing voor allen. Dan is van het grootste belang dat die hulpverleners een goed beeld hebben van de daklozenwereld en -mogelijkheden. En andersom: dat daklozen een realistisch beeld hebben van wat zij mogen verwachten.


Luister naar de trailer van Uitgegleden en abonneer je op de podcast om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen

Om die verwachtingen en beelden boven water te krijgen, zijn Jan van der Sluis en IJsbrand Terpstra een aantal maanden opgetrokken met daklozen om hun levensverhaal en huidige leven vast te leggen. Ook bestuurders, managers, hulpverleners, ambtenaren en de straatpastor hebben we bevraagd; vooral naar hun mening.

Het resultaat is een serie podcasts en artikelen, die samen een geheel vormen. In de podcasts staan vooral de levens van dak- en thuislozen centraal. Vanaf het moment dat zij zich aanmelden bij de maatschappelijke opvang van De Binnenvest tot bij wijze van spreken gisteren. Openhartig vertellen zij over hun leven, over hun dromen en toekomstverwachtingen, maar ook over tegenslagen en tegenwerking. In de bijbehorende artikelen staat het systeem om hen heen centraal; de diverse mensen die zich beroepsmatig bezighouden met de dak- en thuislozenopvang. Wat beweegt hen? Wat zouden zij graag veranderd willen zien? Wat ervaren zíj?

Trots
Nadrukkelijk is ervoor gekozen niet de luisteraar of lezer te vertellen wie gelijk heeft. Daarover moet u zelf oordelen. Want net zoals de daklozen en het hulpverleningssysteem heeft ook u beelden van wat dakloosheid is. Wij willen vooral bereiken dat die beelden van meer detail worden voorzien, dat realisme op de eerste plaats komt, dat voor- én nadelen, mogelijkheden én onmogelijkheden, en lokale invloeden op waarde kunnen worden geschat.

Een project als dit is tijdrovend. Uitgegleden had niet kunnen worden gerealiseerd zonder een bijdrage van het Leids Mediafonds die het vrijspelen van genoeg tijd mogelijk maakte. Maar zonder het vertrouwen dat al onze gesprekspartners ons gaven, waren we nergens gekomen. Eén persoon in het bijzonder zijn we veel dank verschuldigd omdat hij ons introduceerde in een wereld waarin eerder schaamte dan trots, waar terughoudendheid overheerst: Hans de Kinderen.

Abonneer je op ‘Uitgegleden’ via Apple Podcasts, Spotify, Soundcloud of Stitcher en blijf op de hoogte van nieuwe afleveringen. Wil je reageren? Stuur dan een mail naar uitgegleden@sleutelstad.nl.

Leiden Maatschappij Regio Uitgegleden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×