Alleen de reuzenpompoen ligt nog in de schooltuin, het is wel zichtbaar dat daar een bierfles in gestoken is. (Foto: Robbert Beurse).

Bier drinkende minderjarigen slopen schooltuin Het Avontuur

“God, God, God! Waarom?”, dat was het eerste wat door vrijwilliger Henry Loeters heenging toen hij zag dat de pompoenen in de schooltuin van basisschool Het Avontuur het hadden moeten ontgelden. De losgerukte pompoenen lagen in en rond de schooltuin in Zoeterwoude verspreid. Naast de vernielingen aan de tuin, werd ook een picknicktafel van Het Avontuur gesloopt en lag het schoolplein vol glasscherven van bierflesjes.

Omwonenden melden dat de vernielingen door een groep van ruim tien jongeren van zo’n 13 á 15 jaar werd gepleegd in de nacht van vrijdag op zaterdag. “Deze jongens en meisjes hangen vaker rond bij het trapveldje en het schoolplein”, weet Loeters, die als vrijwilliger van de Stichting Schooltuinen De Groene Handjes de tuin onderhoudt en klassen begeleidt.

Doordat de tieners het nodige kabaal maakten en een draagbare speaker bij zich hadden, was een van de bewoners het rond 01.45 uur zat en belde politie. Vlak daarna keerde de rust terug. Pas een dag later werd bij de omwonenden de ravage op het plein en in de tuin duidelijk.

Reuzenpompoen
Hij en de rest van de vrijwilligers balen er behoorlijk van. Loeters: “Het is zo sneu, een week eerder waren er nog kleuters op bezoek die zich zó vermaakt hebben. Om de beurt wilden zij allemaal even op onze reuzenpompoen zitten.” In die pompoen is een bierglas gestoken. “We wilden van dit enorme exemplaar eigenlijk pompoensoep maken voor de leerlingen van Het Avontuur. Maar dat zit er niet meer in. We weten niet wat er in dat flesje heeft gezeten, voor hetzelfde geld heeft iemand erin gepiest.”

“Deze zomer hebben wij ook kleurloos glas gevonden dat van een wodkafles afkomstig bleek te zijn. Dat is dus niet bepaald chocomelk wat zij drinken.” Juist dat glas, is waar Loeters zich het meest aan stoort. “Dat is gewoon levensgevaarlijk. Op het schoolplein en in de tuinen moeten kinderen veilig kunnen spelen.”

Aangifte
Ook Ans Wilson, directeur van Het Avontuur, vindt het betreurenswaardig dat er vaker glas op het pleintje te vinden is en dat er een picknicktafel gesloopt is. “Ik heb er geen bezwaar tegen dat jongeren chillen, het schoolplein en het trapveldje zijn immers openbare ruimte. Maar dat er glas kapot wordt gegooid en andermans spullen worden vernield, is echt heel vervelend.” De directeur geeft aan dat de school voornemens is aangifte te doen van de vernieling van de picknicktafel.

Alcohol
Lotte Singerling, ook vrijwilliger bij De Groene Handjes, deed een oproep op Facebook. “Waarom jongeren op deze leeftijd op zo’n laat tijdstip buiten met alcohol rondlopen, is zeer discutabel. Of de ouders hier überhaupt iets van afweten is ook nog maar de vraag. Toch zal ik daar zelf niet snel over oordelen, zolang ze geen overlast veroorzaken en niks gaan slopen”, schrijft ze.

Met het bericht wil zij vooral bewustwording teweegbrengen en hoopt zij de ouders van deze kinderen te bereiken. Ze sluit haar relaas af met de woorden: “Heb lol met elkaar, spreek vooral af, kom voor mijn part samen op een laat tijdstip, maar asociale acties in een schooltuin bedoeld voor kinderen, op een terrein waar je überhaupt niet mag komen, dat is een heel ander verhaal.”

Advertentie

112 Sleutelstad Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×