Bezoekers van culturele instellingen moeten als het aan het CDA en de VVD ligt 50 eurocent extra betalen. (Archieffoto: Chris de Waard).

CDA en VVD willen vijftig cent cultuurtax, PvdA vindt dat belachelijk

Het gebeurt niet vaak dat de namen van twee andere politieke partijen zo prominent op de website van de PvdA uit Leiden staan als nu. ‘CDA en VVD willen een boete op cultuurbezoek’, staat er op de voorpagina. De twee partijen willen dat de prijs voor bijvoorbeeld bioscoopkaartjes, museumentree of een rondvaart wordt verhoogd met vijftig cent. De PvdA vindt dat een belachelijk idee. “De cultuursector staat op dit moment juist in brand.”

Aanstaande donderdag stellen de VVD en het CDA voor om een toeslag op cultuuractiviteiten in te voeren. Daarmee moet de Leidse cultuur worden versterkt, zeggen de twee partijen. “Het gaat om 25 tot 50 cent extra die wordt betaald door de bezoeker”, zegt VVD-fractievoorzitter Dorien Verbree in Politiek071. Dat geld moet vervolgens beschikbaar komen voor alle culturele instellingen in Leiden. “Het is dus van mensen die gebruik maken van de cultuur, voor de cultuur.” De achterliggende gedachte is dat de gemeentelijke subsidie dan naar beneden kan.


Presentator van Politiek071 IJsbrand Terpstra in gesprek met Dorien Verbree (VVD), Joost Bleijie (CDA) en Marc Newsome (PvdA)

Volgens Verbree merken de rondvaartboten, musea en bioscopen er zelf niks van, maar helpt het de gemeente wel door een lastige tijd. “Iedereen moet de broekriem nu wat aanhalen, ook de gemeente zelf. De cultuur merkt hier uiteindelijk niks van en zo kan de Leidenaar minder belasting betalen.” Als het aan Joost Bleijie (CDA) ligt kunnen sommige instellingen er zelfs extra van profiteren. “Deze vermakelijkheidsretributie zou ervoor kunnen zorgen dat grote culturele instellingen bijdragen aan de kleinere instellingen die het op dit moment heel erg moeilijk hebben.”

Museumjaarkaart
De PvdA vindt dat met dit voorstel een principiële grens wordt overschreden. “Wij vinden dat je mensen niet extra moet laten betalen om cultuur te bezoeken”, zegt duo-raadslid Marc Newsome. Hij zou best naar de gemeentelijke uitgaven voor cultuur willen kijken, maar vindt deze tax ongepast. “Mijn hart ligt bij de cultuur en de cultuursector staat nu juist in brand.” In een blog op de website van de PvdA noemt Newsome het voorstel zelfs ‘een boete op cultuur’. “Dat vind ik echt een kwalijke manier van framen“, reageert Bleijie. “We kennen dit soort retributies al voor parkeren en toeristen, dit is dan voor cultuur.”

De PvdA heeft ook zorgen over de uitvoerbaarheid van het idee. Zo levert het een flinke boekhouding voor de culturele instellingen op en vreest Newsome voor lastige gesprekken aan de kassa. “Iemand met een museumjaarkaart zal bijvoorbeeld denken: ik heb al betaald”, blikt het duo-raadslid vooruit. Voor Verbree zijn die angsten geen reden om het voorstel niet in te dienen. “We stellen niet voor niets een onderzoek voor, het is opmerkelijk dat de PvdA nu al weet dat dit praktisch niet haalbaar is.” En over de museumjaarkaart: “Als iemand een bon voor een weekendje weg heeft gekregen, moet diegene ook nog steeds toeristenbelasting betalen.”

Het voorstel wordt aanstaande donderdag besproken in de gemeenteraadsvergadering. Dan zal duidelijk worden of VVD en CDA een meerderheid krijgen of dat het de PvdA lukt om coalitiepartners GroenLinks en D66 te overtuigen van de belachelijkheid van het idee.

Cultuur Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×